Akustiikka kuntoon myös kodeissa

Julkaistu: 10.11.2010Kirjoittaja: Päivi EkdahlKuvat: Esa Kärki

Yhä useammasta uudesta omakotitalosta löytyy korkeita ja avaria tiloja. Huoneiden kuutiomäärät ovatkin kasvaneet viimevuosina, varsinkin olohuoneissa ja eteisissä. Tämä tuo ilmavuutta ja avaruutta tilaan, mutta samalla myös akustisen haasteen. Ongelmaa korkeasta tilasta ei kuitenkaan tule, mikäli akustiikka huomioidaan heti suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

Kuopiossa Pitkälän perheen kaksikerroksisessa omakotitalossa neliöitä riittää. Viime kesän asuntomessukohde on upea, 169 neliön kivitalo, joka edustaa hyvin modernia ja pelkistettyä suomalaista rakentamistyyliä. Pelkistetty linja jatkuu myös sisustuksessa, sillä asukkaiden toiveesta mattoja tai verhoja ei talossa juurikaan ole.

Korkeat, avarat tilat yhdessä vähäisen ääntä vaimentavan materiaalin kanssa muodostavat kuitenkin akustisen haasteen. Tämä huomattiin Pitkälän perheen kodissa jo varhaisessa vaiheessa. Erityisesti akustiikkaongelmat kulminoituivat toisessa kerroksessa sijaitsevassa suorakaiteen muotoisessa olohuoneessa, jossa on korkeutta runsaasti ja seinistä kaksi on lasia. Avuksi akustiikan ja sisustuksen suunnitteluun pyydettiin Jutta Rissanen Plaza Koti -lehdestä.

Akustiikka kuntoon myös kodeissa
Akustiikka kuntoon myös kodeissa

Akustiikka tilan ja toiminnan mukaan

”Lähtökohta on aina istua perheen kanssa alas ja jutella talosta ja tiloista. Mitä kotona tehdään ja missä oleillaan. Tätä kautta toiminnallisuudet avautuvat ja sitä kautta erilaiset valaistuksen ja akustiikan tarpeet”, kertoo Jutta Rissanen suunnittelun lähtökohdista. ”Pitkälöiden kodissa oli selkeä tarve akustiikalle, sillä olohuone on todella korkea ja kivitalo ei tarjoa luontaista äänenvaimennusta, kuten vaikka puutalo. Kaiku olohuoneessa oli huomattavan voimakas”, jatkaa Rissanen.

Ratkaisu haettiin yhdessä akustiikkalevyvalmistaja Ecophonin kanssa. Jutta Rissanen on erityisen perehtynyt valaisun ja akustiikan ratkaisuihin ja Ecophonin alaslaskettavat akustiikkalevyt tuntuivat sopivalta ratkaisulta. Olohuoneeseen asennettiin katosta noin 20-30 cm alaslaskettavat Focus™ Ds kattolevyt Wing reunaelementeillä. Akustiikkalevyjen taakse suunniteltiin epäsuora valaistus ja lopputuloksesta tuli erinomainen.

”Ratkaisu on todella toimiva. Nyt olohuoneessa on mukava olla. Akustiikkalevyillä kaiku saatiin kokonaan pois ja levyjen taakse sijoitettu epäsuora valaistus tekee katosta myös visuaalisesti upean”, Antti-Jussi Pitkälä toteaa tyytyväisenä. Myös kellarin kotiteatteriin on asennettu akustiikkalevyjä ja suunnitelmissa on toteuttaa lastenhuoneeseen akustinen seinäpinta, johon painetaan printtikuva päälle. Akustiset ratkaisut voivat siis olla myös visuaalisesti näyttäviä.

Suunnittelu ja hyvä pohjatyö tärkeää

Hoitamalla akustiikka hyvin, suuret ja korkeat tilat taloissa eivät ole Jutta Rissasen mukaan ongelma. ”Pohjatyö on erittäin tärkeä. Hyvä suunnittelu näkyy lopputuloksessa tuoden sitä asumismukavuutta, joka pitäisi aina olla tavoitteena. Rakennetaan ihana koti ei vain taloa”, Rissanen tiivistää.

Suunnittelutyön merkitystä korostaa myös Ecophonin markkinointipäällikkö Jyrki Kilpikari. ”Akustiikan huomioinen rakennusvaiheessa ei välttämättä tuo lainkaan lisää kustannuksia, mutta roimasti lisää asumisen mukavuutta. Akustiikka tulisi muistaa myös omakotitaloissa, ei vain julkisissa rakennuksissa”, Kilpikari toteaa.

Avainsanat:

Akustiikka,Ecophon

Jaa artikkeli