Akustiikka nostettiin seinille

Estetiikka

Julkaistu: 15.09.2015

Arkkitehtitoimisto Sigge sijaitsee Aurajoen varrella keskellä kauneinta Turkua. Pari vuotta sitten tehty remontti vei tiloista paljon ääntävaimentavaa sisustusta. Ratkaisu akustiikkaan löytyi näyttävistä tauluista.

Arvokas vanha rakennus on ollut jo parinkymmen vuoden ajan Sigge Arkkitehdit Oy:n toimisto. Noin 50 hengen toimistossa hyvä ääniympäristö on tärkeää: työ vaatii keskittymistä, vaikka työpisteet ovat tiivisti ja henkilöstöä tilan kokoon nähden suhteellisen paljon. Muutaman vuoden takaisessa remontissa poistettiin muun muassa avokirjahyllyjä ja muita ääntä vaimentavia elementtejä, jolloin akustiikkaan piti löytää uusia ratkaisuja.

– Emme halunneet peittää kattoa akustiikkalevyillä, sillä arvostamme vanhaa miljöötä. Olemme moniin kohteisiimme hyödyntäneet akustiikkatauluja, ja siitä syntyi idea toteuttaa sama täällä meillä, Sigge Arkkitehtien toimitusjohtaja Pekka Mäki kertoo.

Lähtökohta oli saada toimiston akustiikka kuntoon, mutta samalla taulut tarjosivat mahdollisuuden nostaa toimiston jo tehtyjä ja tulevia töitä esille. Nyt seinillä on sekä Suomeen toteutettuja toimitiloja että moderneja Karibian vesille kellumaan suunniteltuja rakennuksia. Tyylikkään kokonaisuuden muodostavissa tauluissa siirrytään tyylistä ja tunnelmasta toiseen sulavasti.

Käsityötä ja A-luokan akustiikkaa

Siggen akustiikkataulut toteutti turkulainen Kurki Decoration. Tauluissa käytettiin 40 millimetriä paksua Ecophonin Master SQ -levyä sekä ääntä hyvin läpäisevää sublimaatiokangasta, johon kuva tulostettiin.

– Sublimaatiotekniikalla tulostettujen kuvien värit toistuvat kankaassa erinomaisesti. Kangas verhoillaan käsityönä levyyn, jolloin kuva saadaan jatkumaan myös levyjen reunoilla. Huoliteltu ulkonäkö saavutetaan ilman kehyksiä, kertoo Kurki Decorationin toimitusjohtaja Sami Kurki.

Akustiikkatauluja valmistetaan standardi-kokoisista sekä määrämittaan leikatuista akustiikkalevyistä. Taulut voidaan toteuttaa myös moniosaisina, jolloin sama kuva jatkuu levystä toiseen. Uusin trendi akustiikkataulujen käytössä on kuvakollaasit. Taulut sijoitetaan seinälle tiiviiseen ryhmään ja kuva-aiheita voi olla useita.

Kollaaseissa voidaan käyttää myös yksivärisiä tauluja, joko väritehosteena tai tuomassa ilmavuutta kokonaisuuteen.

– Suurin yhdestä levystä valmistettu akustiikkataulu voi olla 120 x 240 senttiä. Tästä suuremmat akustiikkataulut valmistetaan useammasta levystä, joissa kuva jatkuu levystä toiseen ja sauma on erittäin huomaamaton, Kurki jatkaa.

Kangas läpäisee ääntä eikä vaikuta lainkaan levyn akustisiin ominaisuuksiin. Taululla on siis sama A-luokan äänenvaimennus kuin levyllä itsessään.

 

Akustiikka nostettiin seinille
Akustiikka nostettiin seinille
Akustiikka nostettiin seinille
Akustiikka nostettiin seinille
Akustiikka nostettiin seinille
Akustiikka nostettiin seinille
Akustiikka nostettiin seinille

Kasvava trendi

Akustiikkataulut ovat tällä hetkellä pienimuotoinen trendi, se on huomattu niin Siggellä kuin Kurki Decorationillakin. Usein arkkitehtitoimiston työn kokonaisuuteen sisältyy sisustussuunnittelua ainakin kiinteiden kalusteiden osalta. Sen lisäksi Siggellä tehdään ihan puhtaita sisustussuunnittelu- projekteja, joita on 5-10 prosenttia toimeksiannoista.

– Voisi sanoa, että taulut ovat eräänlainen hittituote nyt. Erityisesti kerrostalojen auloihin on käytetty akustiikkatauluja, joilla tuodaan esiin talon historiaa, lisätään viihtyisyyttä ja vähennetään aulan kaikuisuutta, Mäki kuvailee.

Arkkitehdin näkökulmasta on aina hyvä, jos akustiikkaratkaisut voivat olla näyttäviä. Teemojen luominen laajojen väri- tai kuvapintojen kautta ja niiden jatkaminen vaikkapa kattopintaan houkuttelee.

– Akustiikka on tavallaan välttämätön paha, joka on pakko hoitaa kuntoon, mutta sen voi tehdä näyttävästi, luoden yksityiskohtia ja näyttävyyttä, pohtii Mäki.

Siggellä taulujen sijoittamisesta tiloihin tehtiin visuaalinen suunnitelma ja plaseeraus onnistui hyvin. Lopputulos on tyylikäs. Työntekijät ovat akustiikkatauluihin erittäin tyytyväisiä, ja positiivista palautetta on tullut myös asiakkailta. Taulut seinillä kertovat Siggen tarinaa.

Avainsanat:

Estetiikka

Jaa artikkeli