Albert Edelfeltin koulussa kaunis tila palvelee oppimista

Julkaistu: 29.11.2009Kirjoittaja: Kaisa HakalaKuvat: Kari Palsila

Syvän punaiset portaat ovat kuin verisuonia. Ne kuljettavat Albert Edelfeltin koulun oppilaat omiin soluihinsa oppimaan ja tuovat takaisin alakerran aulakolmioon, joka toimii myös ruokalana. Kauniiksi harkitut tilat kannustavat porvoolaisia opintielle kaupungin kuuluisan taiteilijan hengessä.

Satojen oppilaiden liikehdintä on samanaikaisestienergistä ja levotonta. Albert Edelfeltin koulussa Porvoon Näsissä oppiminen ja liike rytmittyvät eri kerrosten soluissa olevien luokkien ja alakerran aulan välille. Puupinnat, muun muassa portaat ja kaiteet ovat syvän lämmintä punaista. Aula on avointa tilaa kolmanteen kerrokseen saakka. Jokaisessa kerroksessa solut sijoittuvat viuhkamaisesti aulatilan ympärille.

Albert Edelfeltin koulussa kaunis tila palvelee oppimista
Ilmaisutaidon tilassa on tilaa ja tunnelmaa ilmaista itseään värikkäillä istuintyynyillä, katon jämerien kattopalkkien alla.
Asianmukaisesti varustettu musiikkiluokka on eristetty tehokkaasti vieressä olevasta aulasta. Tilan akustointi toimii kauniisti sekä sähköiselle äänentoistolle että ihmisäänelle.
Normaalit luokkahuoneet sijoittuvat kerrosten soluihin. Taito-, taideja tekniset tilat sekä musiikki ja liikunta ovat pohjakerroksessa. Kuvataideluokkaan tulee suuresta ikkunasta pohjoista valoa.

Lapsiystävällisesti käytetty tontti

- Rakennuksen suunnittelussa lähdettiin tontin muodosta, toteaa projektia vetänyt arkkitehti Jani Ristimäki arkkitehtitoimisto Leena Yli-Lonttinen Ky:stä. Leena Yli-Lonttinen toimi hankkeen pääsuunnittelijana. Viuhkamainen muoto ja osittainen rinneratkaisu mahdollistivat tontilla tehokkaan tilankäytön. Koulu on suunniteltu peräti kuudelle sadalle 7-16 -vuotiaalle oppilaalle. Nyt koulun ensimmäisenä lukuvuotena koulua on ”sisään ajamassa” noin 400 oppilasta. Suunnittelijoiden todellisena haasteena oli, kuinka näin isosta laitoksesta tehdään lapsiystävällinen. Monella tavoin se tuntuu onnistuneenkin.

- Muun muassa kaikki ajoneuvo- ja huoltoliikenne koululle voitiin sijoittaa aivan eri puolelle rakennusta kuin oppilaiden pihat, Ristimäki kuvailee.

Ääntä mahtuu

Nuori levoton energia on myös hyvin äänekästä, varsinkin kokoontuessaan aulan ruokailutilaan. Akustiikkakonsultti Janne Hautasalo Akukonista määritteli akustoinnin tarpeen muun muassa suureen aulatilaan. Sisäurakoitsija Rakenne Tikka Oy ja varsinkin työnjohtaja Pekka Kuvaja antoi suunnittelijoille hyviä ehdotuksia alakattoa toteutettaessa.

Aulan katto taittuu koko rakennuksen sisäkaton korkeudella kiintoisaksi kaltevan vinoksi kolmioksi. Alakattoon ja seinälevyihin on käytetty akustista materiaalia.

Musiikkia ja urheilua

Alimmaiseen kerrokseen, aulan reunoille sijoittuvat koulun liikuntatilat sekä musiikkiluokka. Liikunnanopettaja Kalle Lindström kiittelee uusien tilojen toimivuutta. Lattiamateriaali ei ole parkettia vaan liikkumiseen paremmin sopivaa kumiseosta. Liikuntatilan kattoa ja seinää on vaimennettu.

- Iso avoin liikuntatila saattaisi olla melkoinen rasite opettajan ja oppilaan kuulolle, mutta täällä olen ääntäni korottamatta voinut ohjata oppilaita, Kalle Lindström kertoo. Lisäksi liikkumisesta aiheutuvat kolaukset ja töminät ovat vaimeita, mikä lisää liikuntakokemusten miellyttävyyttä.

Liikuntatilan etuseinän ääntä eristävät ovet avautuvat tarvittaessa näyttämöksi. Sama näyttämö avautuu myös aulatilaan, joten ruokala muuttuu hetkessä vaikkapa konserttitilaksi.

Varsinainen musiikkiluokka on aulan vastakkaisella laidalla kahden oven takana. Luokka on tehokkaasti eristetty muusta rakennuksesta, joten siellä voi treenata rauhassa vaikka nupit kaakossa. Musiikinopettaja Anna Talvitie ei välttele ylisanojakaan kiitellessään uutta tilaa. Paitsi että kaikille soittimille on hienot tilat, musiikkiluokassa on lava ja kuorokoroke. Musiikinopetus on monipuolistunut hienojen tilojen ja varustelun myötä; siitä on oppilaille todellista hyötyä.

- Akustiikallahan on musiikkia tehdessä ja kuunnellessa tärkeä merkitys. Sähköiset soittimet on tässä luokassa helppo miksata ja vahvistamatonkin ääni tuntuu hyvälle. Ja kaiken kaikkiaan tilan muuntojoustavuus on huippuluokkaa, Anna Talvitie toteaa.

Taiteella painotettu

Albert Edelfeltin koulu painottuu nimensä mukaisesti taiteisiin. Alakerran erikoistiloihin lukeutuvat vielä taito-, taide- ja teknistentöiden tilat. Kuvaamataidon luokassa avautuu pohjoiseen päin suuri ikkuna antaen ateljeevaloa. Teknisten  tilojen työpajat on varustettu uudenkarheilla laitteilla.

Lähes kaikki alakerran erikoistilat aula mukaan lukien tulevat olemaan myös ahkerassa iltakäytössä, muun muassa työväenopiston toiminnassa. Liikuntasaliin ja teknisen työn tiloihin on oma sisäänkäynti, joten koulupuoli voi iltakäytön aikana olla rauhassa lukittuna.

Albert Edelfelt on nimikkokoulussaan myös läsnä. Aulan lasikaiteissa toistuu hänen nimikirjoituksensa. Ulkoseinään on graafisella betonilla kuvattu osat neljästä Edelfeltin maalauksesta. Alakoulun seinää koristaa kuva lukevista lapsista ja teknistä tilaa kaarnavenettä uittavista pojista. Kahdessa muussa solun seinässä on kuvat Ompelevista tytöistä ja haitaria soittavasta pojasta.

Etukäteissuunnittelu oleellista

Kokoluokaltaan ja vaatimustasoltaan Albert Edelfeltin koulun alakattourakka edusti sisäkattoja asentavalle Rakenne Tikka Oy:lle ihan merkittävää toimeksiantoa. Yksikön päällikkö Arto Huhtanen tosin myöntää, että työhön liittyi myös haasteellisia osuuksia.

- Kyllä aulan kahteen suuntaan kaltevat kattopinnat vaativat ylimääräistä pohdintaa.

Tekemistä auttoi oleellisesti tarkka ja huolellinen etukäteissuunnittelu. Väki kokoontui työmaalle kahdesti viikossa; suunnittelupalaveriin tiistaisin ja urakoitsijapalaveriin torstaisin. Näissä käytiin läpi asiat ja voitiin keskustella suunnittelijoiden kanssa tulevat työt läpi. Näin saatiin asiat heti sovittua eikä tarvinnut soveltaa.

- Yhteistyö eri tahojen kanssa toimi hyvin, Arto Huhtanen kiittelee. Tietoa ja tilaukset tulivat ajallaan ja ongelmakohdista neuvoteltiin ja etsittiin yhdessä ratkaisuja. Ecophon hoiti muutaman eteen tulleen erikoistilanteenkin joustavasti.

- Kyllä, lopputulokseen olemme hyvin tyytyväisiä, Arto Huhtanen kiittelee.

Porvoon Albert Edelfeltin koulussa on käytetty Ecophonin tuotteita:

  • Aulat: Focus Ds 1200x1200
  • Luokat: Focus Ds 600x1200
  • Liikuntatilat: Super-G 600x1200

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Ecophon,Koulu

Jaa artikkeli