Hallinto- ja hovioikeuden tilat Kuopiossa uudistettiin äänimaailmaa myöten

Julkaistu: 04.12.2017Kirjoittaja: Eveliina Miettunen / Ground CommunicationsKuvat: Jesse Karjalainen / UNELMA Finland Oy

Itä-Suomen hallinto-oikeuden ja Itä-Suomen hovioikeuden tilojen asiakaslähtöistä suunnittelua ohjasivat tilojen viihtyisyys, toimivuus ja esteettisyys. Uudistuksessa optimoitiin hyvän työympäristön kaikki kolme tärkeintä teknistä ominaisuutta: akustiikka, valaistus ja ilmanvaihto.

Itä-Suomen hallinto- ja hovioikeuden toimitiloja Kuopiossa uudistettiin ja peruskorjattiin kahdessa rakennuksessa vuonna 2016. Muotonsa mukaan nimetyt rakennukset, Kuutio ja Suunnikas, kokivat merkittävän muutoksen. Senaatti-kiinteistöjen omistamiin uusittuihin tiloihin kuuluu niin työskentelytiloja kuin istuntosalejakin.

Kuutio-rakennuksessa uudistettiin muun muassa aulatilat, istuntosalit sekä oikeuksien toimitilat. Tiloissa tehtiin toiminnallisia uudistuksia muun muassa tilajakojen avulla ja parannettiin akustiikkaa.

– Tilankäyttöä ja turvallisuutta parannettiin luomalla moderneja tilaratkaisuja vastaamaan käyttäjien muuttuneita tarpeita, kertoo arkkitehti Heikki Lamusuo. Arkkitehti- ja suunnittelutoimisto Partanen & Lamusuo Oy toimi uudistuksen pää- ja arkkitehtisuunnittelijana, ja pääsuunnittelijana Lamusuon rinnalla toimi taiteilija Jaana Partanen.

Uutta käytettävyyttä – vanhaa kunnioittaen

Vuonna 1968 rakennettu Suunnikas uudistettiin kantavaa runkoa vaille kokonaan. Julkisivu kuitenkin palautettiin Heikki Castrénin suunnittelemaa alkuperäistä ulkomuotoa vastaavaksi vanhaa kunnioittaen mutta kestävyys huomioiden.

– Sisätiloissa tehtiin isompia muutoksia, joissa keskityttiin käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Rakennuksen läpi kiemurtelee nyt uusi keskikäytävä, joka kuljettaa luontevasti tilasta toiseen, ja lasiseinien ansiosta tilat kylpevät luonnonvalossa, kertoo Lamusuo.

Saman korttelin kolmas virastorakennus Puolikas sekä muodonmuutoksen läpikäyneet Kuutio ja Suunnikas yhdistettiin toisiinsa lasisilla sisätilakäytävillä ja yhdyssillalla.

Empaattista tilasuunnittelua

Uudistuksen lähtökohtana oli työtilojen viihtyisyyden ja toimivuuden lisääminen käyttäjä, asiakasnäkökulma ja käyttökokemus etusijalla.

– Kaikki suunnittelu lähtee liikkeelle eläytymisestä. Suunnittelijoina asetumme asiakkaan ja loppukäyttäjän asemaan, kun pohditaan, miten tilassa viihdytään ja työskennellään, kertoo Lamusuo.

Hallinto- ja hovioikeuden tiloja uudistettaessa mietittiin tilankäyttökokemusta niin tuomareiden, asianajajien kuin muiden tiloissa toimivien näkökulmasta. Oikeustalon kaltaisessa tilassa tarvitaan keskittymistä helpottavia ja työkykyä edistäviä tilaratkaisuja, joiden lisäksi akustiikka on merkittävä osa loppukäyttäjän kokemaa työssä ja tilassa viihtymistä.

– Erityisesti vanhoissa työhuoneissa akustiikka oli huono, minkä vuoksi koko kattopinta-alaan lisättiin akustiikkalevyt.

Aiemmin viilupinnoitettua lastulevyä olleet sisäkatot korvattiin uudella eri levyisistä Ecophon Focus LP
-levyistä tehdyllä alakatolla. Uusi ratkaisu muistuttaa ulkonäöltään aiempaa alakattoa, mutta on teknisiltä, esteettisiltä ja akustisilta ominaisuuksiltaan huomattavasti parempi.

Kattolevyjen lisäksi istuntosalien seinissä käytettiin pyöreitä Akusto One -levyjä eri värisinä ja kokoisina.

– Istuntosaleissa on sähköinen äänentoisto, jonka vuoksi tiloista piti minimoida puheen kaikuminen, Lamusuo selventää.

Äänimaailman lisäksi myös tilojen valaistus ja ilmanvaihto uudistettiin, jolloin hyvän työympäristön kaikki kolme tärkeintä teknistä ominaisuutta saatiin optimoitua.

 

Hallinto- ja hovioikeuden tilat Kuopiossa uudistettiin äänimaailmaa myöten
Hallinto- ja hovioikeuden tilat Kuopiossa uudistettiin äänimaailmaa myöten
Hallinto- ja hovioikeuden tilat Kuopiossa uudistettiin äänimaailmaa myöten

Estetiikalla viihtyisyyttä

Tiloissa viihtymiseen vaikuttaa myös tilojen ulkonäkö. Hallinto- ja hovioikeuden tilojen uudistamisessa otettiin käytännöllisyyden, turvallisuuden ja hyötynäkökulman lisäksi huomioon myös tilojen ja sisustuksen estetiikka.

– Tiloista suunniteltiin mukavat käyttää ja katsella. Sisustuksen ja materiaalien värisävyt mietittiin niin, että ne miellyttävät silmää, kertoo Lamusuo.

Uudistuksen myötä oikeustaloihin tuotiin myös taidetta. Kuution sisääntuloaulan ja neuvotteluhuoneiden sekä Suunnikkaan käytävän lasiseinille tuotiin kultaisia ja pronssisia tekstitaideteoksia, joissa lukee lakikirjojen alusta löytyviä ohjeita tuomareille. Suunnikkaan katolla katseenvangitsijana toimii ellipsin muotoisen laajennusosan lasipintaan toteutettu julkisivutaideteos Oikeus Kohtuus Tasa-arvo. Kokonaisuuden taiteilijoina toimivat Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo.

Hyvä akustiikka luo miellyttävän tunteen

Myös esteettisyytensä puolesta Ecophonin akustiikkaratkaisut toimivat tiloissa hyvin.

– Ensisijaisesti akustiikkaratkaisuilla vähennettiin tilojen kaikuisuutta ja meluisuutta. Esteettinen miellyttävyys oli kuitenkin tärkeä kriteeri kaikkia, myös akustisia, pintoja valitessa.

Näyttävästi uudistuneet tilat ovat keränneet kiitosta talossa työskenteleviltä.

– Kun tila on hyvin akustoitu, se on miellyttävän tuntuinen. Käyttäjät ovat pitäneet lopputuloksesta ja kiitelleet upeita tiloja, kertoo Lamusuo.

Ecophon FocusTM Lp -ratkaisu katossa.

Seinillä Ecophon AkustoTM One.

Hallinto- ja hovioikeuden tilat Kuopiossa uudistettiin äänimaailmaa myöten
Hallinto- ja hovioikeuden tilat Kuopiossa uudistettiin äänimaailmaa myöten

Avainsanat:

Jaa artikkeli