Hiljainen keidas Helsingin ytimessä

Estetiikka

Julkaistu: 20.01.2017Kirjoittaja: Johanna SalovaaraKuvat: Kari Palsila

Uudistetun Original Sokos Hotel Presidentin tärkein tehtävä on tarjota vierailijalle rauhan tyyssija. Akustiikkasuunnittelu on viety tyylillisesti huippuunsa aulan näyttävässä freskossa.

Ikoninen Original Sokos Hotel Presidentti ei esittelyjä kaipaa. Helsingin vilkkaimmalla alueella eduskuntatalon, Sanomatalon ja Kampin kauppakeskuksen välissä sijaitseva hotelli on vuosien varrella majoittanut niin valtioiden päämiehiä, huippuartisteja, turisteja kuin kotimaisia vieraita.

Peruskorjauksen keskellä olevan hotellin uudesta ilmeestä on syyskuusta lähtien saanut jo maistiaisia, vaikka kokonaisuus valmistuu lopullisesti vasta syksyllä 2018. Suunnittelutoimisto KOKO3 vastaa sisustuksesta, jossa näkyy Paola Suhosen ja Ivana Helsingin omaleimainen kädenjälki muun muassa tekstiilien kuoseissa. Inspiraatiota on ammennettu suomalaisuudesta: juhannus, talvimyrsky, hiljaisuus, satumetsä ja sisu ovat sisustuksen viisi hallitsevaa teemaa.

Ulkoasun ohella tunnelmaa rakentavat myös akustiset ratkaisut. Rauhallisuus on hotellin ääniympäristön tärkein elementti, jota arvostetaan yli kulttuurirajojen.

”Hotelliin tullaan lähes poikkeuksetta rauhoittumaan. Oli kyseessä sitten aasialainen kongressimatkustaja tai lapsiperhearjesta irtiottoa kaipaava vanhempi, on hotelli paikka, jossa saa rauhassa hiljentyä arjen hektisyydestä” sanoo hotellinjohtaja Hannele Laurila. 

Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä

Rauhaa rakentamassa

Asiakkaiden rauhan tarpeeseen on vastattu sekä ulkoa tulevaa melua että sisällä syntyviä ääniä vaimentamalla. Ikkunat on uusittu kokonaan ja sisätiloissa rauhallinen tunnelma on luotu tekstiilejä ja akustiikkalevyjä hyödyntämällä. Myös hotellihuoneiden ovet on uusittu käytäviltä kantautuvien äänten hiljentämiseksi.

”Viidestä kerroksesta kolmessa on parkettilattiat ja kahdessa kudotut vinyylimatot, käytävillä on kerrosteemoihin suunnitellut, uniikit tekstiilikokolattiamatot. Suomalaiset hotellivieraat pitävät perinteisesti kovasta lattiasta, kun taas ulkomaalaiset ovat tottuneet kokolattiamattoihin myös hotellihuoneissa,” kertoo Laurila.  

Sekä kotimaisia että kansainvälisiä asiakkaita majoittavassa hotellissa on tasapainoiltu suomalaiseen makuun sopivan minimalismin ja runsaamman värikylläisyyden välillä. Ecophonin akustiikkalevyt olivat luonteva valinta hotellin uuteen ilmeeseen.

”Akustiikkalevyt on otettu vahvaksi osaksi sisustusta”, kertoo KOKO3:n sisustusarkkitehti Helka Parkkinen.

”Ecophonin tuotteiden etuna on muokattavuus sisustuksen mukaan. Käytävien akustiikkalevyt on sävytetty kunkin kerroksen teeman mukaiseksi.”

Akustinen fresko arktisella teemalla

Akustiikan kruunu löytyy aulan katosta. Osittain kolmanteen kerrokseen aukeava, 6x6 metrin laajuinen freskomainen alue on printattua alakattolevyä, jonka kuvituksessa hehkuu pohjoinen luonto.

”Haluamme kääntää katseet kattoon. Tila on korkea, jopa katedraalimainen, joten oli luontevaa sijoittaa kliimaksi-efekti juuri kattoon”, kertoo Parkkinen.

Parkkisen mukaan akustiikkaratkaisuilta haetaan yhä useammin laajempaa, sisustuksellista roolia. Perinteiset akustiikkalevyt väistyvät visuaalisesti näyttävien, tyylillisesti sisustuksen linjaa noudattavien ratkaisujen tieltä.

”Enää ei haluta mennä perinteisellä alakatolla, jonka tehtävänä on vain hoitaa äänenvaimennus. Akustisilla elementeillä halutaan luoda tunnelmaa siinä missä muillakin sisustuselementeillä. Seinillä näkeekin entistä enemmän akustopintoja osana sisustusta”.

Uusi Presidentti on yhdistelmä perinteistä arvokkuutta ja leikkisää tarinallisuutta. Aulan jyhkeät betonipalkit huokuvat monumentaalisuutta. Raakaa luksusta pehmennetään akustiikkalevyjen lisäksi perinteisillä, tilaan suunnitelluilla ryijyillä. Mikäs sen kansallisromanttisempaa!

Ecophon-tuotteet kohteessa:

Hotellin käytävillä Ecophon Focus Ds 600x1200 mm; värit Silver Shadow, Soft Slate, Volcanic Dust, White Frost

Aulassa Focus Ds 1200x1200 mm, väri Soft Slate

Aulan katon ’fresko’; printattu Ecophon Solo Rectangle 2400x1200mm 

Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä
Hiljainen keidas Helsingin ytimessä

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Estetiikka,Ecophon,Tyyli,Sisustus

Jaa artikkeli