Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen

Julkaistu: 29.09.2017Kirjoittaja: Eveliina MiettunenKuvat: Juha Sarkkinen

Hiukkavaaran monitoimitalon erikoisuus on sen monikäyttöisyys. 700 oppilaalle suunnitellussa koulutalossa toimii 350 oppilaan peruskoulun lisäksi päiväkoti ja esikoulu, nuorisotalo ja koulukirjasto. Seudun asukkaat käyttävät tiloja lisäksi yhteisö- ja kansalaisopistotoimintaan sekä liikuntaan.

Hiukkavaaran monitoimitaloa käyttää hyvin kirjava joukko ihmisiä, joten tiloista suunniteltiin mahdollisimman muuntojoustavat, monikäyttöiset ja viihtyisät. Yhteistilojen akustiikkaan panostettiin erityisesti. Opetustilojen suunnittelussa vastattiin uudistuneen opetussuunnitelman vaatimuksiin. Työtä ohjasivat myös tilan kestävyyteen, ekologisuuteen ja energiatehokkuuteen liittyvät tavoitteet. Rakennukselle myönnettiinkin heti tuoreeltaan kansainvälisen, vihreiden kiinteistöjen sertifiointijärjestelmän LEED for Schoolsin kultatason tunnustus.

Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen

Opetussuunnitelmaa tukeva, innostava ja joustava koulu

Hiukkavaaran monitoimitalossa ei ole perinteisiä luokkahuoneita, vaan avoimia opetussoluja eli pesiä. Tilat ovat muunneltavissa ja rajattavissa yksityisyyden tarpeen mukaan. Avoimia tiloja voidaan jakaa tarvittaessa väliverhoilla ja irtokalusteilla.

– Oppimisen pesistä suurimpaan mahtuu jopa 200 oppilasta. Tällä hetkellä suurin opetusryhmämme on 130 oppilasta eli pienehkön kyläkoulun verran. Isommissa ryhmissä ja monimuotoisissa tiloissa työskentely vaatii oppilailta ja opettajilta joustavuutta ja yhteistyötaitoja, kertoo Hiukkavaaratalon johtaja ja koulun rehtori Anne Moilanen.

– Uudet tilat tukevat uuden opetussuunnitelman toteutusta ja tavoitteita – osallistumista, vuorovaikutusta ja yhteisöllisen tiedon rakentamista, hän kiittelee.

Kuulolla jo suunnitteluvaiheessa

Avoimissa oppimisympäristöissä akustiikka tulee huomioida erityisesti. Suunnittelussa oli alusta asti tiiviisti mukana myös akustiikkasuunnittelija.

– Hyvä akustiikka parantaa keskittymistä ja lisää käyttäjätyytyväisyyttä. Hyvällä tila- ja sisustussuunnittelulla pystytään sulkemaan pois turhia häiriötekijöitä ja ehkäisemään esimerkiksi opettajien ääniongelmia, kertoo arkkitehtitoimisto Lukkaroisen sisustusarkkitehti Anna Ervasti-Gussander, joka on vastannut Hiukkavaaran kiinto- ja irtokalustesuunnittelun lisäksi tilojen värimaailmasta ja materiaaleista.

Lattiamateriaalina avoimissa oppimisympäristöissä on lähes kauttaaltaan tekstiilimatto. Tekstiilimattoa on nostettu myös osalle väliseiniä. Alakattona on akustoiva Ecophon Focus E, ja myös seinillä on akustoivaa kiinnityspintaa Ecophon Akusto Wall -ratkaisulla.

– Tilojen muuntojoustavuus ja monikäyttöisyys huomioitiin kiinto- ja irtokalusteissa. Irtokalusteet ovat helposti liikuteltavia ja niihin yhdistettiin akustisia elementtejä. Opetussolut ovat monimuotoisia, ja niihin muodostuu luontaisesti rauhallisempia työskentelypisteitä, Ervasti-Gussander kertoo.

Talon keskellä moneen taipuvat yhteistilat

Ensimmäisen kerroksen sydämessä on suuri aulatila, jonka akustiset ominaisuudet otettiin erityisen huomion kohteeksi. Ervasti-Gussander pitää pääaulan akustiikkaa erittäin onnistuneena. 

– Avoimen aulatilan ja ruokalan akustiikka on otettu huomioon suunnittelussa käyttämällä lattiamateriaalina ääntä vaimentavaa kumilaattaa. Isolla osalla seinäpintaa on puurimoitus, jonka taustalla on akustiikkalevytys. Aulassa ja ruokalassa on alakattona puukuituakustiikkalevy, jonka takana on osassa tilaa äänenvaimennuslevy.

Myös rehtori kertoo, että aulan akustiikkaa on kiitelty. 

– Ruokailuhetket ovat miellyttäviä, vaikka ihmisiä ja melua on ympärillä paljon.

Koululle yöpymään

Hiukkavaaran suunnittelussa kuultiin tietysti myös käyttäjien tarpeita: eri aineryhmien opettajia, oppilaita, päiväkodin väkeä. Mitä ilmeisemmin lopputulos miellyttää.

– Sekä työntekijät että oppilaat ovat olleet innoissaan uusista tiloista. Olemme olleet tyytyväisiä talon toimivuuteen ja sen henkeen. Eräs oppilas halusi jäädä yöksi koululle, kun tilat ovat niin mukavat, kertoo Moilanen.

– Meille tilasuunnittelijoille Hiukkavaaratalo oli ensimmäinen näin laajassa mittakaavassa toteutettu avoin oppimisympäristö. Olemme lopputulokseen tyytyväisiä, ja tärkeintä on, että tilojen käyttäjät ovat tyytyväisiä, myhäilee Ervasti-Gussander.

Hiukkavaaran monitoimitalo

Tilaaja: Liikelaitos Oulun Tilakeskus

Rakennuttaja: Lemminkäinen Oy

Valmistui kesällä 2017

LEED for Schools kultatason tunnustus syyskuussa 2017

Kiinteistön laajuus on noin 11 000 bruttoneliömetriä, johon mahtuvat 350 oppilaan peruskoulu, kuusi päiväkoti- ja kaksi esiopetusryhmää, koulukirjasto, kansalaisopisto, liikuntatiloja sekä yhteisö- ja nuorisotoiminnan tiloja. Iltakäyttäjiä tiloissa on satakunta päivittäin.

Ecophon Solo Baffle

Ecophon Akusto Wall

Ecophon Focus E

Ecophon Gedina

Ecophon Hygiene Performance

Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen
Hiukkavaaran koulu mukautuu monenlaiseen arkeen

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Ecophon

Jaa artikkeli