Jyväskylässä ruokaillaan miellyttävissä tiloissa

Julkaistu: 15.09.2012

Jyväskylän vuodelta 1985 oleva ammattiopisto on viime vuosina käynyt läpi useamman saneerauksen. Tuoreimpana remontin kohteena oli juhlasali ja elinkaarensa päähän tulleet keittiö- ja ruokalatilat.

– Suunnittelussa tiloja tarkasteltiin kokonaisuutena ja toimintojen kautta. Ruokasalille tarvittiin enemmän tilaa, joten keittiö siirrettiin uuteen paikkaan, kertoo projektista vastannut arkkitehti Mika Kurth Arkkitehtitoimisto Pertti Nousiaiselta.

Keittiön siirtäminen epäilytti henkilökuntaa aluksi, mutta ratkaisu osoittautui oikeaksi.

– Opiskelijaravintolassa on nyt yli 300 asiakaspaikkaa sekä kabinetit. Lisäksi tila on aiempaa yhtenäisempi ja valoisampi, arvioi ravintolaesimies Esa Seppänen.

– Oli hienoa, että arkkitehdit kuuntelivat toiveitamme. Pääsimme itse vaikuttamaan muun muassa linjastojen sijoitteluun, jotta asiakasliikenne saatiin sujuvaksi ruuhka-aikoinakin.

Valaistuksella tilan tuntua

Tavoitteena oli tuoda tiloihin aiempaa enemmän avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja valoisuutta. Kahdeksankymmentäluvulla rakennetun koulurakennuksen huonekorkeus on kuitenkin varsin matala eikä sitä pystytty muuttamaan. Avaruutta luotiin nimenomaan valon kautta.

– Luonnonvaloa haluttiin hyödyntää mahdollisimman paljon, joten ruokasalista avattiin kahdelle puolelle lasiseinää. Luonnonvalon tueksi tuotiin riittävä epäsuora valaistus, jolla saadaan miellyttävä ja häikäisemätön perusvalo, Kurth kertoo.

Koska tila oli matala, alakatto piti saada niin ylös kuin mahdollista. Tämä onnistui luovin ratkaisuin esimerkiksi sijoittamalla ilmanvaihto sivuseinille ja integroimalla valaistus alakattoon. Valaistus toteutettiin Ecophonin Light Coffer -ratkaisulla, joka integroi valaistuksen akustiikkakattoon. Se toimii hyvin myös paikoittain eri tasoissa olevassa katossa.

– Upotukset antavat korkeamman vaikutelman, joten ei tila itse asiassa tunnu matalalta, myhäilee Seppänen.

Akustiikka kohdillaan

Suuria asiakasmääriä palvelevassa tilassa ääniympäristö astuu merkittävään rooliin. Tilan tulee tarjota miellyttävä lounashetki asiakkaille ja turvallinen työympäristö työntekijöille. Perinteiseen tapaan ruokasalista löytyy kovia pintoja: lattiaan tuli rakennuttajan toiveesta materiaaliksi keraaminen laatta ja kahdella seinällä on isoja lasipintoja. Lisäksi väliovet ja kabinettien seinät ovat lasia.

– Vaimentavaa materiaalia tarvittiin mahdollisimman paljon, joten koko alakattopinta akustoitiin villalevyillä. Näin tilaan saatiin hyvä ääniympäristö, Mika Kurth kiteyttää Käyttäjäkunnan puolella tiloihin ollaan erittäin tyytyväisiä.

– Työterveyshuollosta käytiin mittaamassa tilan yleisäänitasoa, joka on riittävän alhainen. Varsinkin kassapisteessä työskenneltäessä tämä on erittäin tärkeä. Ja tietenkin lounasasiakkaille on mukava, että lounaalla voi rauhoittua ja keskustella. Kiitosta on tullut varsinkin opettajilta, Seppänen sanoo.

 

Jyväskylässä ruokaillaan miellyttävissä tiloissa
Jyväskylässä ruokaillaan miellyttävissä tiloissa
Jyväskylässä ruokaillaan miellyttävissä tiloissa
Jyväskylässä ruokaillaan miellyttävissä tiloissa

Jyväskylän ammattiopiston Viitaniemen kampuksen opiskelijaravintola palvelee päivittäin noin 1 200 lounas- ja kahvila-asiakasta. Kiireisin on lounasaika, jolloin tilassa saattaa olla nelisen sataa asiakasta yhtä aikaa. Suurista asiakasmääristä huolimatta tila on viihtyisä lounastaville opiskelijoille ja opettajille sekä työtään tekevälle ravintolan henkilökunnalle.

Ecophon tuotteet Jyväskylän
ammattiopistossa

  • Light Coffer mattavalkoinen valaisinrunko
  • Ecophon Akutex™ FT -pintaiset Focus E
  • Levyt ja kaarevat coffer-levyt asennettuna Connect-listajärjestelmään

Avainsanat:

Kohteet

Jaa artikkeli