Kohti kestävämpää tulevaisuutta

Julkaistu: 13.10.2015

Ecophon on rakennusalan yritysten kärkijoukossa useilla ympäristövastuun osa-alueilla. Meille ympäristöstä huolehtimien ja ympäristövaikutusten minimoiminen ovat läsnä kaikessa, mitä teemme. Ja haastamme itseämme joka päivä tekemään asioita paremmin.

Ecophonin työn tavoitteena lisätä ihmisten hyvinvointia luomalla parempi ääniympäristö, oli kyseessä sitten koulu, toimisto tai sairaala. Myös ympäristön hyvinvointi on meille tärkeä: tunnistamme vastuumme valmistamiemme tuotteiden ja palveluiden ympäristövaikutuksista. Siksi olemme sitoutuneet vähentämään tuotannossa syntyvää jätettä, pienentämään energiankulutusta ja CO2-päästöjä.

Tekoja, ei vain sanoja

Ympäristövastuu syntyy teoista. Ecophonilla ensimmäinen askel on ollut luoda tuotteista pitkäikäisiä ja ekologisia. Jokaisessa Ecophonin akustiikkalevyssä yli 70 prosenttia materiaalista on kierrätettyä ja kaikki materiaali sataprosenttisesti ympäristöystävällistä. Lasivillan valmistuksessa käytetään kierrätettyä talouslasia ja tuotantoprosessissa syntynyttä lasijätettä. Käyttämistämme metalleista yli 20 prosenttia on kierrätettyä, pakkauksemme ovat 100 prosenttisesti kierrätettyä materiaalia ja tuotteissa käyttämämme maali on vesipohjaista. Lisäksi olemme kehittäneet hygieenisen materiaalirakenteen, jotta mitään mikrobien torjunta-aineita ei tarvita. Tänä vuonna teimme ison harppauksen kohti entistäkin ympäristöystävällisempiä tuotteita ottamalla käyttöön tuotannossamme kolmannen sukupolven lasivillan. Tämän uuden teknologian ansiosta pystyimme yhdistämään akustiikkalevyjen valmistuksessa suuren kierrätyslasipitoisuuden uusiutuvaan, kasvipohjaiseen sideaineeseen, joka korvaa täysin perinteisen öljypohjaisen sideaineen. Tämä säästää vuosittain 24 000 barrelia raakaöljyä.

”Tavoitteemme on, että käytetyt
akustiikkalevyt voitaisiin tulevaisuudessa
kierrättää uudelleen tuotteiksi.”

Tänä vuonna teimme ison harppauksen kohti entistäkin ympäristöystävällisempiä tuotteita ottamalla käyttöön tuotannossamme kolmannen sukupolven lasivillan. Tämän uuden teknologian ansiosta pystyimme yhdistämään akustiikkalevyjen valmistuksessa suuren kierrätyslasipitoisuuden uusiutuvaan, kasvipohjaiseen sideaineeseen, joka korvaa täysin perinteisen öljypohjaisen sideaineen. Tämä säästää vuosittain 24 000 barrelia raakaöljyä.

Monet asiat ovat jo meillä hyvin, mutta työsarkaa vielä riittää. Tavoitteemme on, että käytetyt akustiikkalevyt voitaisiin tulevaisuudessa kierrättää uudelleen tuotteiksi. Tekniikka tähän on jo lähes valmiina, mutta toimivien kierrätysohjelmien aikaansaaminen vie vielä jonkin verran aikaa. Tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä 80 prosenttia käytetyistä levyistä kierrätettäisiin.

Tuotanto uusiutuvalla energialla

Tavoitteenamme oli siirtyä tuotannossa kokonaan uusiutuvan sähkön käyttöön vuoteen 2020 mennessä. Iloksemme voimme todeta, että asiat etenivät suunniteltua nopeammin ja jo vuonna 2012 suuri osa energiantarpeestamme tuotettiin vesivoimalla ja biokaasulla. Jatkamme työtä, jotta kaikki tarvitsemamme energia tulisi pian uusiutuvista lähteistä.

Uusiutuvan energian ohella tärkeää on myös alentaa energiantarvetta. Tähän päästään hyvin optimoidulla tuotantoprosessilla. Tuotantoprosessin energiankulutus on alhainen, sillä lasivillaa ei tarvitse sulattaa. Myös tuotannossa syntyvästä lasivillapölystä voidaan valmistaa kevyttä EcoDrain™-täytemateriaalia tai hyödyntää muiden tuotteiden valmistuksessa.

Tuleviin vuosiin lähdemme näillä tavoitteilla: enemmän kierrätystä, suurempi uusiutuvan energian osuus, 25 prosenttia pienempi energiankulutus ja 20 prosenttia pienempi hiilijalanjälki. Tutusta vastuullisuuteemme ja seuraa tavoitteidemme saavuttamista ecophon.fi/kestavakehitys.

 

Ympäristövaikutusten mittaaminen

Vastuullisen asenteen omaksuminen alkaa tuotteidemme elinkaaren jokaisen vaiheen ympäristövaikutusten arvioinnilla elinkaariarviointia (Life Cycle Assessment, LCA) käyttäen.

Sisäisen ympäristöohjelmamme puitteissa olemme tehneet tuotteillemme kansainvälisen ISO 14040 - ISO 14044 -standardisarjan mukaiset elinkaariarvioinnit yhteistyössä Ecobilan SA:n (Pricewaterhouse Coopers) kanssa.

Yleiskäsityksen saamiseksi prosessista ja tuotteidemme hiilijalanjäljestä käytämme vertailuyksikkönä esimerkkiakustiikkalevyämme, jonka olemme määritelleet Ecophonin valmistamien tuotteiden tavallisimpien fyysisten ominaisuuksien perusteella:

  • Koko: 1 000 x 1 000 mm
  • Paksuus: 20 mm
  • Reunamalli: E
  • Pinta: Akutex FT
  • Paino: 1,5 kg/m2

Tämän kuvitteellisen levyn kokonaishiilijalanjälki on ”kehdosta hautaan” -elinkaariarviointilaskelmien perusteella 2,7 kg CO2/m2 raaka-aineiden louhinnasta levyn käytöstäpoistoon.

Elinkaarianalyysin perustiedot;

Ecophonin esimerkkilevyn perustiedot ovat seuraavat:

  • 75 % akustiikkakatoista ja -järjestelmistä valmistetaan Ruotsissa
  • lasivilla, joka valmistetaan ulkoisesti ja toimitetaan Ecophonin tehtaalle, on 70 % kierrätettyä lasia
  • laskelmat perustuvat keskimääräiseen kuljetusmatkaan, joka on 575 km valmistuspaikasta rakennuspaikalle
  • akustiikkalevyn asennuksessa muodostuu 5 % jätettä, joka sisältyy kokonaishiilijalanjälkeen • hävitettävän akustiikkalevyn kuljetusmatka kaatopaikalle on arviolta 30 km.

Ecophon Forssan tehtaalla satsataan jätteen kierrätykseen

Ecophonin Forssan tehtaalla on tehty kovasti töitä jätteen käsittelyn parantamiseksi. Yrityksen tavoitteissa on ollut pitkään kaatopaikalle ajettavan kuitumaisen jätteen vähentäminen. Kuluvan vuoden tärkeimpiä tunnuslukuja tulee olemaan jätteen kierrätysprosentti. Vielä viime vuonna suurin osa pölymäisestä jätteestä vietiin kaatopaikalle. Nyt prosessia on kehitetty ja tuotannosta syntyvä pöly kuljetetaan Riihimäelle Ekokemille energialaitoksen polttoaineeksi ja sitä kautta pohjatuhkana kierrätyskäyttöön korvaamaan hiekkakerroksia heidän kaatopaikoillaan.

Tuotannosta tulevat epäkurantit levyt kierrätetään puhallusvillana alihankkijan Eko-Expertin toimesta. Pääosa levyjen murskaamisesta tapahtuu tehtaalla heidän laitteistollaan ja osa tapahtuu heidän toimipisteessään.

Pakkauslavat kiertoon yhteistyössä Puu-Tee Ky:n kanssa

Olemme aloittaneet yhteistyön Puu-Tee Ky:n kanssa. Uudella toimintamallilla pystymme kierrättämään kuormalavat tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Yhteistyökumppanimme sopii itsenäisesti lavojen keräämisestä ja noudoista asiakkaidemme kanssa. Ostamme korjatut lavat Puu-Tee Ky:ltä takaisin käyttöömme. Ajatuksena on tarjota asiakkaillemme mahdollisuus päästä kuormalavoista eroon ja säästää hävittämiskustannuksissa. Tämä uusi palvelumme on asiakkaallemme maksuton tapa säästää jätekustannuksissa.

Tutusta vastuullisuuteemme ja seuraa tavoitteidemme
saavuttamista ecophon.fi/kestavakehitys.

Avainsanat:

Ecophon,Ympäristö,Ympäristövastuu,Ympäristöystävällisyys

Jaa artikkeli