Konserttisalista luentosaliksi – Kuopion yliopiston suuri luentosali sai sille kuuluvan akustiikan

Julkaistu: 29.11.2009

Kuopion Yliopiston suuri luentosali on kunnostettu vastaamaan käyttötarkoitustaan. Alun perin konserttisalin akustisten vaatimusten mukaan suunniteltu tila on toiminut reilut kaksi vuosikymmentä luentosalina. Remontin myötä opiskelijoiden arkea helpotetaan myös muilla ääniympäristön parannuksilla.

Useamman vuoden peruskorjausprojektissa on yliopiston Snellmania -rakennuksessa uusittu pääaulan, kirjaston ja suuren luentosalin akustiset ratkaisut. Tilat kaipasivat uusimista erityisesti jatkuvasti kasvaneiden opiskelijamäärien vuoksi, mutta myös uudenaikaistamisen tarve on tunnustettu jo pitkään. Kun yliopiston Snellmaniarakennus valmistui vuonna 1982, oli sen suuri luentosali Kuopion suurin sali, ja koska toista vastaavaa ei ollut, salin käyttö haluttiin monipuoliseksi.

”Akustiikkasuunnittelussa kantava ajatus oli salin käyttö konserttisalina ja niinpä kaiunta haluttiin mahdollisimman suureksi. Luentosalikäyttöön suuri kaiunta ei kuitenkaan sovi” kertoo akustiikkasuunnittelusta jo rakennusvaiheessa vastannut arkkitehti, tekniikan tohtori Alpo Halme.

Suuren luentosalin kattolevyistä miltei puolet vaihdettiin ääntä vaimentaviin akustiikkalevyihin. Tämän lisäksi myös kirjoitustasot ja lattiamateriaalit uusittiin häiritsevän melun vähentämiseksi.

Isoa luentosalia käytetään monipuolisesti. Luentokäyttöön sopivammaksi tila saatiin lisäämällä äänenvaimennusmateriaaliksi akustisia alakattolevyjä (tuotteena Ecophon Focus Ds).
Yliopiston pääaulan suunnittelussa tärkeää oli näyttävyys. Ecophon Focus Ds -ratkaisulla saatiin tekniikka piilotettua ja näyttävyyttä lisättiin isoilla alakattoon sopivimmalla valaisimilla.

Näyttävämmät tilat

Yliopiston pääaulassa akustiikan parantamisen ohella tärkeää oli myös näyttävyys. Aulan tekniikka haluttiin saada piiloon ja luoda tunnelmaa valaistuksella. Myös luentosalissa uusittiin remontin yhteydessä valaistus. Uusittuihin tiloihin on yliopistolla oltu erittäin tyytyväisiä.

”Suuren luentosalin osalta tavoite akustisesti toimivammasta tilasta saavutettiin hyvin, sillä nyt 600 paikan salissa voi helposti luennoida vaikka ilman mikrofonia” kertoo Kuopion yliopiston projekti-insinööri Rainer Mikkonen.

Projektia toteuttamassa olivat Qvim Arkkitehdit Oy Kuopiosta, arkkitehti ja teknillisen korkeakoulun kunniatohtori Alpo Halme ja Ecophon.

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Ecophon,Saneerauskohde

Jaa artikkeli