Margit Sjöroosin ja Ecophonin yhteistyö ponnistaa arvoista

Julkaistu: 10.11.2010Kirjoittaja: Päivi EkdahlKuvat: Conbalance Oy

Margit Sjöroos on nainen, jolla todellakin on sata rautaa tulessa. Energiansa hän saa työstä, jota hän tekee vahvasti arvojen kautta ja siksi ilman kiireen tuntua. Arvoihin pohjautuu myös pitkäaikainen yhteistyö Ecophonin kanssa. Tällä hetkellä Stress free area® -konseptin luoja keskittyy myötätuntoon.

Stress free area® -konsepti alkoi muotoutua Margit Sjöroosin mielessä pikkuhiljaa jo 90-luvun lopulla, mutta ensimmäinen demotila syntyi vasta 2004. Sen jälkeen konseptia ryhdyttiin hyödyntämään erilaisissa toimitiloissa, huonekalumallistoissa ja jopa asuntoalueiden kaavoituksissa. Konseptissa huomioidaan kaikki ihmisen aistit ja luodaan ympäristöjä, jotka sisältävät mahdollisimman vähän negatiivisia aistiärsykkeitä. Tällainen ympäristö vähentää ihmisen stressiä ja tukee keskittymistä ja vireystilaa ja voi myös olla aktivoiva. Melu on yksi pahimmista stressitekijöistä ja siksi akustiikka on erittäin keskeinen tekijä Stress free area® -konseptissa. Ecophonin missio on luoda miellyttävä työympäristö silmälle, korvalle ja mielelle eli tavoite on pitkälti sama kuin Stress free area® -konseptissa. Niinpä Margitin ja Ecophonin yhteistyö käynnistyikin jo varhaisessa vaiheessa.

”Tapasimme Jyrki Kilpikarin kanssa jo vuosia sitten ja huomasimme nopeasti, että arvomme kohtaavat, mikä on minun työni perusta. Hyvän ääniympäristön merkitys ihmisen hyvinvointiin on suuri ja vastaavasti melun haitat vakavia. Kuulon vioittumisen lisäksi melu aiheuttaa väsymystä, lisää aggressivisuutta ja kohottaa stressitasoa terveyttävä vaarantavaksi. Valitettavan usein tätä ei ymmärretä. Huomasimme Ecophonin kanssa olevamme yhteisellä matkalla tämän asian korjaamiseksi”, Margit Sjöroos muistelee yhteistyön alkua.

Vuosien saatossa yhteisiä projekteja Ecophonin kanssa on kertynyt runsaasti, viimeisimpänä Siltamäen ala-asteelle toteutettu unelmaluokka. ”Kouluissa ja päiväkodeissa viihtyvyyttä ja oppimista voisi parantaa paljon parantamalla akustiikkaa. Siltamäen pilottiluokasta saatu palaute on ollut todella positiivista ja sen seurauksena olen nyt mukana Aalto-yliopiston oppimisympäristöjen työryhmässä asiantuntijana”, Sjöroos kertoo. Nyt myös yliopistotasolla toteutetaan vastaavia oppimisympäristön demoja.

Tilojen akustiikan toteutuksiin voidaan yhdistää myös visualisuus ja sitä kautta edistää energisoivaa ja rauhoittavaa ilmapiiriä. Sjöroos on kehittänyt Stress free –malliston Mood Works Oy:n valmistamiin akustisiin seinäpaneeleihin, joissa kankaalle painettu kuva pingotetaan Ecophonin akustiikkapaneelien päälle.

Tällä hetkellä Sjöroos työskentelee laajemman myötätuntoteeman parissa, johon osaltaan Stress free area –konseptikin kuuluu. Sjöroosilta on juuri ilmestynyt teos ’Myötätunto – ole läsnä, elämä mukana’. Hän on pohtinut, mikä merkitys myötätunnolla on omalle, toisen, yhteisön ja luonnon hyvinvoinnille. Tavoitteena on, että myötätunto alkaa laajemmin näkyä yhteiskunnassa, olipa kyse työelämästä, suunnittelusta ja johtamisesta tai koulumaailmasta.

”On hienoa nähdä, miten askel askeleelta ja välillä jopa hyppäyksin asiat menevät eteenpäin. Ja upeaa on myös, että löytyy rohkeita yhteistyökumppaneita, kuten Ecophon, jotka ovat valmiita tarttumaan uusin ajattelumalleihin”, Sjöroos iloitsee.

Margit Sjöroosin ja Ecophonin yhteistyö ponnistaa arvoista
Margit Sjöroosin ja Ecophonin yhteistyö ponnistaa arvoista
Margit Sjöroosin ja Ecophonin yhteistyö ponnistaa arvoista
Margit Sjöroosin ja Ecophonin yhteistyö ponnistaa arvoista
Margit Sjöroosin ja Ecophonin yhteistyö ponnistaa arvoista

Avainsanat:

Ecophon,Kumppanit

Jaa artikkeli