Martti Ahtisaaren koulu – Koulun käytävillä ei kaiu

Julkaistu: 11.09.2011

Naurua, puhetta, kiljahduksia ja kenkien töminää. Kun monisatapäinen lapsiparvi pyrähtää luokista koulun käytäville, akustiikka joutuu koetuksille. Melu ja kaiku pysyvät kuitenkin poissa riittävällä äänenvaimennuksella.

Kuopion Saaristokaupunkiin Kallaveden laidalle valmistui syksyllä Martti Ahtisaaren nimeä kantava koulu. Muodoltaan kolmisakarainen koulu on varsin tyypillinen nykykoulu, jossa avoimuutta, avaruutta ja valoa riittää. Iso aulatila, johon yhdistyy myös ruokala, kokoaa koulun kolme siipeä yhteen. Ja valo virtaa sisään miltei koko seinäpinnan kattavasta ikkunasta.

– Visuaalinen avoimuus on selkeä trendi koulurakentamisessa. Kun aiemmin käytävät ja luokkatilat olivat selkeästi erillisiä, tänä päivänä on lasiseinin avaraksi kokonaisuudeksi yhdistyviä tiloja, ja käytävät toimivat osin myös opetustiloina tai niiden jatkeena, kertoo arkkitehti Tomi Perko Arkkitehtitoimisto Perko Oy:stä. Arkkitehtitoimisto Perko on suunnitellut Suomessa toista sataa koulua. Kuopiossa Martti Ahtisaari -koulun ohella myös Puijonsarven koulu on toimiston käsialaa. Tomi Perkon mukaan kokemus auttaa ymmärtämään koulurakennusten eritysvaatimuksia, muun muassa akustiikkaan ja turvallisuuteen liittyen. Akustiikkasuunnittelun osalta kouluissa onkin Perkon mukaan otettu aimo harppaus eteenpäin. Uusia kouluja suunniteltaessa ei juurikaan enää jouduta kiistelemään kunnollisen äänenvaimennuksen toteuttamisesta.

Martti Ahtisaaren koulu – Koulun käytävillä ei kaiu
Martti Ahtisaaren koulu – Koulun käytävillä ei kaiu

Kolme sakaraa ja sydän

Martti Ahtisaari -koulussa kolmisakarainen muoto hahmottui tilantarpeen ja tontin muodon perusteella. Kussakin sakarassa on omat luokka-asteet, ja niillä omat pihat ja sisäänkäynnit. Sakarat kokoaa yhteen avara keskusaula sekä ruokala.

Koulun rehtori Titta Kaukonen ajatteli etukäteen hienoista kauhua tuntien, miten meluisa alakerran iso ja korkea aulatila tulisi olemaan. Pelot osoittautuivat kuitenkin turhaksi, ja nyt aula on rehtorin lempipaikka koulussa.

– Se on koulun keskiö, joka kokoaa kaiken yhteen. Minulle se on koulun sydän, jossa päivien sykettä voi seurata, Titta Kaukonen kertoo.

Myös toisesta kerroksesta löytyy avara ja valoisa aulatila, johon yhdistyy lasiseinin kirjaston ja atk-luokan käsittävä oppimiskeskus. Isoista ja avarista tiloista huolimatta Martti Ahtisaari -koulun vielä uutuuttaan kiiltelevillä käytävillä melu ei ole ongelma. Rehtorin mukaan opettajat ja oppilaat ovat tyytyväisiä, sillä käytävillä ei kaiu eikä kumise eivätkä käytävän äänet kuulu luokkahuoneisiin.

– Kolmisakarainen muoto auttaa osaltaan akustiikassa, sillä kullakin sakaralla on omat sisäänkäynnit ja se rauhoittavaa käytäviä. Myös aulatilat ovat kolmikulmaisia, ja siksi ääni ei jää seisomaan tilassa, kertoo arkkitehti Tomi Perko.

Akustiikkaan on myös kiinnitetty erityistä huomiota ja käytäville sekä auloihin asennettiin kattopintaan kauttaaltaan hyvin ääntä vaimentavat akustiikkalevyt, joilla estetään jälkikaiku ja vaimennetaan syntyvää ääntä. Lopputulos on myös arkkitehdin mielestä erittäin onnistunut.

Tilojen ja toimintojen kirjoa

Verrattuna esimerkiksi toimistorakennuksiin koulut ovat tiloiltaan ja toiminnoiltaan hyvin monipuolisia. Perinteisten opetustilojen eli luokkahuoneiden lisäksi löytyy suurtalouskeittiö ja ruokala, toimistotiloja, teknisen työn tiloja, liikuntasali, musiikkitiloja ja paljon muuta. Yhä useammin koulutilojen halutaan myös toimivan iltakäytössä erilaisiin vapaa-ajan harrastuksiin. Arkkitehdille tämä asettaa koulujen suunnittelussa aivan omanlaisensa haasteet.

– Tilojen moninaisuudesta huolimatta kokonaisuus täytyy suunnittelussa pysyä kristallinkirkkaana mielessä. Usein myös rakennusvaiheessa eri tahoilta tulee painetta muutoksiin, lisätilojen tarvetta tai muita vaatimuksia, kertoo Tomi Perko.

Monipuoliset tilat vaativat huomiota myös akustiikkasuunnittelussa. Martti Ahtisaari -koulussa keittiötiloissa on käytetty erityisesti vaativan hygieniatason ympäristöihin sopivia akustiikkalevyjä, joiden äänenvaimennuskyky on korkea. Isossa liikuntasalissa ääntä vaimentavaa materiaalia on sijoitettu mahdollisimman paljon sekä kattoon että seinille. Liikuntasali on suunniteltu erityisesti salibandyyn sopivaksi ja onkin ollut erittäin suosittu iltakäytössä.

Koot kasvussa

Tilojen avaruuden ohella toinen selkeä trendi koulurakennuksissa on yhä suurempien koulujen rakentaminen. Yhä useammin samassa rakennuksessa on päiväkoti, esikoulu sekä ala- ja yläkoulu. Ajatuksena on, että oppilaalle koulu on sama tuttu aina päiväkodista yhdeksänteen luokkaan saakka. Tämä haastaa osaltaan koulujen suunnittelun, sillä päiväkotilapsia ja yläkoululaisia ei voi laittaa samoilla käytäville ja pihoille pyörimään.

Martti Ahtisaari -koulussa toimii esikoulu ja luokka-asteet ensimmäisestä kuudenteen sekä harjaantumisluokat. Kaiken kaikkiaan koulussa tulee opiskelemaan viitisensataa oppilasta. Vielä koulu ei toimi ihan täydellä kapasiteetilla, sillä nyt siellä opiskelevat vasta esikoululaiset ja luokka-asteet ensimmäisestä neljänteen. Muutaman vuoden päästä koulun käytäviä kirmaakin jo huomattavasti suurempi joukko oppilaita.

Mitä suurempia oppilasmäärät ovat, sitä tärkeämpään rooliin hyvä akustiikkasuunnittelu nousee.Se on peruslähtökohta rauhalliselle ja miellyttävälle kouluympäristölle. Kouluissa toki pyritään puuttumaan meluun myös kasvatuksen kautta. Rauhattomuus kuitenkin ruokkii rauhattomuutta ja vastaavasti hyvä ääniympäristö tukee rauhallista käytöstä. Monia kouluja ja luokkia nähneenä Titta Kaukonen tietää, että meluisa ympäristö näkyy niin opettajissa kuin oppilaissakin.

– Jokaisessa koulussa kannattaisi jutella ääniympäristöstä ja akustiikasta. Se on taustalla perusvireeseen vaikuttava asia, jota ei tiedosteta kovin helposti ja siksi asiasta olisi hyvä puhua enemmän, Titta Kaukonen pohtii.

Nobelistin koulu

– Kuopion Saaristokaupunkiin tekeillä olevalle uudelle koululle pohdittiin nimeä samoihin aikoihin, kun presidentti Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto. Kuopio halusi muistaa nobelistia jotenkin, ja kaupungissa mietittiin hänen mukaansa nimettyä siltaa tai katua, kunnes keksittiin, että uuden koulun voisi nimetä hänen mukaansa, kertoo Martti Ahtisaari -koulun rehtori Titta Kaukonen.

Kuopion Martti Ahtisaari -koulu on Suomen ensimmäinen entisen presidentin ja nobelistin mukaan nimetty koulu. Ainoa maailmassa se ei kuitenkaan ole, sillä kaimakoulut löytyvät Namibiasta ja Sudanista. Kuopion koulusta ei ole vielä otettu yhteyttä kaimakouluihin, mutta yhteystiedot on hankittu ja yhteydenpito on jo suunnitteilla. Nobelistin työ heijastuu myös koulun periaatteissa, sillä koulussa tullaan painottamaan kansainvälisyyttä, sovittelua, suvaitsevaisuutta ja rauhankasvatusta. Lisäksi opetuksessa pyritään myös monipuoliseen kielitarjontaan.

Kohteessa käytetyt Ecophon-tuotteet:

  • Focus Ds 20 mm, 1200x1200
  • Focus A 20 mm, 1200x600
  • Hygiene Performance 20 mm, 1200x600
  • TAL-M 50 mm
  • TA-RTP-G 50 mm
Keskusaulaan tulvii valoa koko seinän korkuisesta ikkunasta.
Aulan toisessa päätyseinässä oleva pirteän vihreä väri leikittelee ja luo kontrastia muuten hillittyyn tilaan.

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Ecophon,Koulu

Jaa artikkeli