Mielikuvituksen maisema

Estetiikka

Julkaistu: 15.09.2012

Ecophonin Muralis-mallisto tuo taiteen akustiikkalevyille. Mallistosta löytyy viiden eri suunnittelijan luomat uniikit kuosit. Yksi niistä on Susanna Sivosen mielikuvitusta ilmentävä Fantasia

Susanna Sivonen on Haaparannassa asuva nuori tekstiilisuunnittelija-kuvittaja, jolla on persoonallinen ja vahva kädenjälki. Hän luo pienistä kuvista muodostuvia kuoseja, jotka kertovat arjen tarinoita. Töille leimallista on värikkyys, leikkimielisyys ja runsaat yksityiskohdat.

─ Olen positiivisen ajattelun kuvittaja. Haluan tehdä iloista taidetta ja herättää ihmisissä hilpeyttä. Lisäksi jokainen työ kuvastaa minulle tärkeitä asioita, Sivonen kertoo.

Hilpeyttä löytyy myös Fantasia-kuosista, jonka Sivonen suunnitteli Ecophonin Muralis-mallistoon. Yhteistyö sai alkusysäyksen Tukholman Furniture-messuilla vuonna 2011. Sivonen oli yksi suunnittelijoista, jotka erillinen jury oli valinnut messujen Greenhouse-osastolle esittelemään töitään.

─ Muralis-malliston ideana on saada tuoretta näkemystä akustiikkaan. Susannan vahva graafinen osaaminen ja värien käyttö vakuuttivat, kertoo Pierre Chigot Ecophonilta.

Mielikuvituksen maisema
Mielikuvituksen maisema
Mielikuvituksen maisema
Mielikuvituksen maisema
Mielikuvituksen maisema
Mielikuvituksen maisema
Mielikuvituksen maisema

Inspiraatiota arjesta

Kuvittajana Sivonen on monipuolinen. Hän suunnittelee paljon tekstiilien kuoseja, mutta myös seinämaalauksia. Lisäksi hän luennoi ja tekee erilaisia uniikkeja projekteja.

Ideat ja inspiraation työhön Susanna ammentaa omasta arjestaan ja arjen sattumuksista. Kotona viilettää neljä energistä lasta, jotka ovat ehtymätön inspiraation lähde.

─ Ideoihin ja suunnitteluun ei vaikuta materiaali, jolle kuva tulee, vaan pinnan koko sekä käyttötarkoitus. Mietin sitä, miten kuvaa katsotaan. Isojen pintojen kuosi on siksi erilainen kuin pienten.

Akustiikkalevy tuotannon alustana mietitytti Sivosta aluksi. Hän pohti, onko hänen tyylinsä sopiva julkiseen tilaan. Ecophonilta kuitenkin vakuutettiin, että haussa on juuri vahva ja persoonallinen tyyli. Sivonen päätti kuvata mielikuvituksen ja luovuuden. Syntyi Fantasia-kuosi, joka Muralis-mallistossa painetaan suoraan lasivillalevyn pintaan.

─ Fantasia kuvastaa, mitä mielikuvitus on, miltä se näyttää ja miten se toimii. Mielikuvitus on kukkivan luovuuden lähde, siksi Fantasiassa on tulppaaneja, joihin kietoutuu mielikuvituksellisia yksityiskohtia.

Akustiikkalevyllä kuva toimii ikään kuin tapetinomaisena seinäpintana tai yksittäisellä levyllä tauluna. Fantasia on suunniteltu niin, ettei levyjen yhteenliittäminen vaadi erityistä kohdistamista. Kuva leikkii etäisyyksillä ja läheltä katsottaessa kuvasta paljastuu uusia yksityiskohtia.

Tilaa omille ajatuksille

Neljän pienen lapsen perheessä ääntä ja elämää riittää, sen Susanna on huomannut. Luovassa työssä hiljaisuus nousee erittäin tärkeäksi, sillä vasta hiljaisuudessa Susannan mielessä on tilaa omille ajatuksille. Melu tekee levottomaksi.

─ Sanat eivät riitä kertomaan, miten paljon hiljaisuus minulle merkitsee!

Ensi keväänä Susannan persoonallista kuvitusta nähdään muun muassa Finlaysonin ja Metsola- lastenvaatteiden mallistoissa. Vaikka suunnittelijalla on mielessään monia paikkoja, missä hän haluaisi töitään nähdä, hän ei kuitenkaan halua kuluttaa käden jälkeään puhki. Yksi iso haave Susannalla kuitenkin on.

─ Haluaisin olla mukana tekemässä hyväntekeväisyyskampanjaa, tuoda kuvitukseni siihen. Erityisesti lapset ja mielenterveystyö ovat sydäntä lähellä.

Toinen tärkeä asia Sivoselle on nauru. ─ Tuntuu mahtavalta, kun joku nauraa ja saa hyvää mieltä kuvistani. Näkee töideni tarinat, hoksaa filosofian ja tajuaa ottaa arjesta kiinni.

Miten kuviollinen Muralis mallisto syntyi?

Yksiväristen Ecophon Texona -levyjen värejä oltiin jälleen päivittämässä vastaamaan nykypäivän trendejä, joten oli luontevaa tuoda samassa yhteydessä jotain uutta ja uniikkia markkinoille. Ecophonilla Design Developerina toimiva Pierre Chigot oli työryhmässä mukana, ja koska mallisto oli täysin uusi, haluttiin sitä suunnittelemaan nuoria, ajan hengessä eläviä suunnittelijoita.

– Oli virkistävää ja opettavaista teollisesti toimivalle yritykselle tehdä yhteistyötä itsenäisten suunnittelijoiden kanssa. Jatkoa on myös luvassa. Positiivisen palautteen innoittamana Ecophon on päättänyt päivittää Muralis -mallistoa parin vuoden välein, kertoo Pierre Chigot.

 

Muralis Design Collection

 • Ecophon Wall Panel C/Muralis on lasivillasta valmistettu seinäakustiikkalevy, jonka pintaan on painettu digitaalisesti erilaisia kuoseja.
 • Levyissä on A-luokan äänenvaimennus ja testattu paloturvallisuus
 • Malliston perusajatus on laajennettavuus:
  • toistuvan kuvion ansiosta isoilla seinäpinnoilla
  • on helppo lisätä vaimentavaa
  • pintaa eri suuntiin riittävän äänenvaimennuksen saamiseksi.
 • Muralis-mallistossa on viisi eri kuosia:
  • Louise Videlyckin Glory, Susanna Sivosen
  • Fantasia, Maria Westerbergin Old School,
  • Kicki Edgren Nyborgin Julius ja Céline
  • Cavallin S-Chair-Trio
 • Lisätietoja www.ecophon.fi/muralis

Avainsanat:

Jaa artikkeli