Parannetaan koulumaailmaa

Julkaistu: 02.05.2017Kirjoittaja: Terhi Rauhala, GroundKuvat: Raija Nyman

Porvoon keskustassa sijaitsevassa Lyceiparken koulussa opiskelee noin 350 yläasteikäistä oppilasta. Koulurakennuksessa – joka on vuodelta 1970 – on kärsitty lukuisista sisäilman laatuun liittyvistä ongelmista, jotka ovat aiheuttaneet sekä henkilökunnalle että oppilaille terveysongelmia.

Tämä kertomus ei ole harvinainen, kun puhutaan Suomen kouluista tänä päivänä. Sisäilman laatu on Suomen julkisiin rakennuksiin, erityisesti kouluihin, liittyvä kuuma puheenaihe. Ovathan nämä rakennukset työ- ja opiskeluympäristöjä tuhansille opettajille ja oppilaille. Suomen Kuntaliitto on arvioinut, että yli 500 suomalaista koulua kärsii erityyppisistä sisäilman laatuun liittyvistä ongelmista sekä noin tuhannessa koulussa on todettu homeongelmia. 

Parannetaan koulumaailmaa
Parannetaan koulumaailmaa
Heli Anttalainen ja Markku Lang Opetushallituksesta Ecophonin Pauli Pallaskorven kanssa

Lyceiparken koulussa Porvoossa on tehty mittavat saneeraustyöt – ei ainoastaan korjattu rakenteiden epäkohtia – vaan tehtiin yleisiä parannuksia, jotta pystytään tarjoamaan terveellinen työympäristö sekä henkilökunnalle että oppilaille. Tähän sisältyi myös akustiikan parantaminen luokkahuoneissa ja yleisissä tiloissa.  

Ecophon haluaa edistää yleistä tietoisuutta hyvän sisäympäristön merkityksestä. Siksi halusimme järjestää tilaisuuden, jossa ryhmä opetustilojen, rakentamisen ja suunnittelun asiantuntijoita pääsivät tutustumaan Lyceiparken koulun saneeraukseen ja sen tuottamiin tuloksiin.   

-Halusimme inspiroida näitä ammattilaisia, jotka päivittäin painivat samankaltaisten haasteiden ja projektien parissa, kertoo Ecophonin opetustilojen konseptikehittäjä Pauli Pallaskorpi.  

Lyceiparken koulun projektin suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Projektipäällikkö Tony Lökfors Porvoon kaupungilta, FCG Oy:n Toimialajohtaja Juhani Pirinen (Rakennusterveys ja sisäilmasto) sekä Arkkitehti Iiro Toivonen. 

– Juhani Pirinen on yksi tunnetuimmista sisäilma-asiantuntijoista Suomessa. 

Pauli Pallaskorpi kertoo, että Ecophon haluaa omalta osaltaan parantaa sisäilman laatuun liittyvää haastavaa tilannetta tuomalla yhteen opetustilojen rakennusprojekteissa mukana olevia toimijoita; suunnittelijoita, rakentajia sekä saneerausfirmoja. 

Parasta näissä tapahtumissa on hyvä yhteistyöhalukkuus – se kuinka eri toimijat sitoutuvat spontaaneihin workshop-tyyppisiin keskusteluihin, vaikka aiheista ’sisäilman laatu’ ja ’äänimaailma oppimistilassa’, hän kehuu.      

Lyceiparken vierailussa oli mukana edustajia kuntien opetus- ja kiinteistöyksiköistä, teknistä henkilökuntaa kiinteistöhuollosta sekä suunnittelijoita ja arkkitehteja. 

Ecophon Suomen yksikön toimintamalli on luoda aktiivisesti vuorovaikutusta eri teollisuuden toimijoiden kesken ja edistää sisäilman laatuun liittyvää tutkimusta. 

Olemme ilman muuta enemmän kuin tavarantoimittaja. Ecophon on luotettava kumppani ja asiantuntija sekä aktiivinen kehittäjä rakennusteollisuuden saralla, Pauli Pallaskorpi tiivistää.  

 

 

Parannetaan koulumaailmaa
Parannetaan koulumaailmaa

Avainsanat:

Jaa artikkeli