Psykologiasta apua toimistoakustiikkaan

Julkaistu: 08.05.2017Kirjoittaja: Johanna SalovaaraKuvat: Pauli Pallaskorpi / Ecophon

Meluisat avokonttorit saivat kyytiä Ecophonin toimistotilaseminaarissa huhtikuussa. Modernin työnteon haasteita ratkotaan monitilatoimistoissa. Psykoakustiikan tähti Nigel Oseland peräänkuulutti eri persoonallisuustyyppien ymmärrystä akustiikkasuunnittelussa.

Työnteon kulttuurin muutos koskettaa kaikkia, yrityksistä julkisen sektorin organisaatioihin.  

”Työ ei ole se minne menen, vaan se, mitä teen”, kiteyttää valtionhallinnon toimitiloja uuteen uskoon ympäri Suomen laittanut Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Petri Porkka 

Monitilaympäristöissä tila valitaan toiminnan, ei tittelin mukaan. Asiantuntijoiden kohtaamiset mahdollistetaan viihtyisillä yhteistyö- ja taukotiloilla, kokoustilat hyödyntävät uusinta viestintäteknologiaa ja keskittymistä vaativat työt tehdään hiljaisissa huoneissa. Tulokset puhuvat puolestaan. Kahdessa vuodessa valtio on säästänyt 25 miljoonaa euroa tilatehokkuuden noustua monitilatoimistoihin siirtymisen myötä: tilatehokkuus on parantunut 28 prosenttia ja tilakuluissa on säästetty viidennes.  

”Niukkuus on uusi normi. Lisäksi on selvä tarve nopeammille ratkaisuille ja aiempaa vahvemmalle poikkitieteellisyydelle”, Porkka sanoo.  

 

Brittiläinen Workspace Unlimitedin strategi ja muutosjohtaja Nigel Oseland yhdistää työssään psykologian ja akustiikan
Senaatti-kiinteistöjen asiakaspäällikkö Petri Porkka
Arkkitehti Piritta Hannula / Arkkitehtitoimisto Timo Viikari & Co
Toimistotilat ajantasalle - käyttäjää kuunnellen -seminaari kokosi paikalle noin 130 kuuntelijaa.

Introvertti ja ekstrovertti  

Psykoakustiikan brittiläinen sanansaattaja, Workspace Unlimitedin strategi ja muutosjohtaja Nigel Oseland yhdistää työssään psykologian ja akustiikan. Psykoakustiikassa tutkitaan, miten ihmiset tulkitsevat ääntä ja reagoivat siihen. Näkökulma on kiinnostava myös akustiikkaratkaisujen tarjoajan kannalta. Ecophon onkin tehnyt Oselandin kanssa yhteistyötä useissa projekteissa.  

”Äänten kokeminen on subjektiivista. Määrittelemme itse, mikä on miellyttävä ääni ja mikä on melua. Ajatelkaa vesipisaroiden tiputtelua vesihanasta: ääni on lähes mitätön, mutta kuinka piinaavaa se onkaan, kun yritämme nukahtaa”, Oseland sanoo.  

Oseland on tutkimuksissaan havainnut, että persoonallisuustyyppimme vaikuttaa siihen, miten reagoimme erilaisiin ääniin. Työtilojen suunnittelussa tulisikin ottaa huomioon erilaisten ihmisten tarpeet. Introvertit kaipaavat enemmän hiljaisuutta keskittyäkseen kuin ekstrovertit. Monitilatoimistot ovat keskiössä myös Oselandin puheissa. 

”Avokonttoreihin liitetään paljon pelkoa hälyn lisääntymisestä. Tämä johtuu lähinnä huonoista avokonttoritoteutuksista, joissa pöydät on rivi rivissä isossa tilassa, akustiikka on unohdettu ja erilaisia työn teon tapoja ei ole huomioitu. Fiksulla muotoilulla saamme yhdessä toimistossa sekä avokonttoreiden että hiljaisten huoneiden parhaat puolet.” 

Reilu peli 

Monitilatoimistotkaan eivät ole ongelmattomia, kun monta persoonallisuutta, vaihtuvia tiimejä ja erilaisia työn tekemisen tapoja sovitetaan neljän seinän sisälle. Oselandin tutkimusten mukaan työntekijät siirtyvät jopa neljä kertaa useammin pois toimistosta, kuin ottavat metelin puheeksi kollegoidensa kanssa.  

Arkkitehtitoimisto Timo Viikari & Co:n arkkitehti Piritta Hannula on myös törmännyt haasteeseen.  

”Pitää saada puhua, mutta missä ja miten? Ei riitä, että tehdään eri tilat erityyppisille tehtäville. Pitää myös laatia yhteiset pelisäännöt käyttäytymisestä eri tiloissa”, sanoo Hannula. 

Oseland vie ajatuksen askeleen pidemmälle. Jos hiljaisista tiloista tekee sisustukseltaan kirjaston näköisen, madaltavat ihmiset intuitiivisesti ääntään ja kunnioittavat hiljaisuutta. Akustisten etikettien lisäksi tarvitaan visuaalisia vihjeitä. Lopulta kyse on työn tehokkuuden lisäämisestä. ”Mitä rikkaampi kokoonpano työyhteisössä on eri persoonallisuustyyppejä, sitä tuottavampi organisaatio on. Pitää vain löytää harmonia erilaisten ihmisten kesken”, Oseland sanoo.

 

Psykologiasta apua toimistoakustiikkaan

Avainsanat:

Akustiikka,seminaari,äänimaailma,toimistoseminaari

Jaa artikkeli