Seniorihotelli Ainola: Hyvä ääniympäristö turvaa muistisairaan arjen

Julkaistu: 06.11.2019Kirjoittaja: Eveliina Miettunen / Ground CommunicationsKuvat: Studio Juha Sarkkinen

Muistisairaus vaikuttaa ihmisen kykyyn tulkita niin fyysistä kuin ääniympäristöään. Tänä vuonna valmistuneen seniorihotelli Ainolan rauhalliseen äänimaailmaan on panostettu suunnittelun alkumetreiltä lähtien. 

Espoossa sijaitsevan hoitokoti Villa Tapiolan yhteyteen valmistui vuonna 2019 uusi lisäsiipi, seniorihotelli Ainola, joka tarjoaa lyhytaikaista majoitusta erityisesti muistisairaille. 650-neliöisessä Ainolassa on yksityishuoneet 14 asukkaalle sekä isot aula- ja yhteistilat oleskeluun.

Kodinomainen ympäristö tarjoaa muistisairaille turvallisen ja miellyttävän arjen.

– Halusimme tarjota vieraillemme modernit tilat, joissa yhdistyy viihtyisyys ja turvallisuus. Sekä Villa Tapiola että Ainola on suunniteltu muistisairaiden tarpeet huomioiden, kertoo Villa Tapiolan johtaja Tuula Laulaja.

Jo 40 vuotta muistisairaiden parissa työskennellyt Laulaja kertoo, että Ainolan kaltaiselle lyhytaikaisen asumisen yksikölle on ollut tarvetta. Ainola helpottaa esimerkiksi omaishoitajien arkea tarjoamalla ensiluokkaista hoitoa jopa muutaman tunnin majoitustarpeesta viikkoihin.

Hyvä asuinympäristö edistää muistisairaiden hyvinvointia 

Suunnittelutyön lähtökohtana oli luoda selkeät ja avarat tilat, joissa on helppo liikkua. Parhaat käytänteet ja ratkaisut ovat kehittyneet kokemuksen myötä.

– Olemme hyödyntäneet uusien tilojen suunnittelussa vuosien kokemusta muistisairaiden kanssa työskentelystä. Tilaratkaisut tukevat muistisairaiden viihtyisää ja kodinomaista asumista sekä turvallista, esteetöntä liikkumista, kertoo arkkitehtisuunnittelija Pirjo Huvila, joka oli 15 vuotta sitten mukana Villa Tapiolan suunnittelussa ja vastasi nyt uusien tilojen sisustuksen materiaalivalinnoissa, kalustehankinnoista ja akustiikkaratkaisuista. Kohteen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Anna-Maarit Reijonen.

Muistisairaus vaikuttaa ihmisen kykyyn ymmärtää tai havainnoida ympäristöään. Selkeä värimaailma ja epäsuora valo tukevat hahmottamisvaikeuksissa asukkaita. 

– Esimerkiksi lattiapintojen tulee olla väritykseltään yhtenäisiä, sillä hahmotushäiriöstä kärsivä muistisairas voi tulkita tummemmat kohdat aukoiksi ja pelätä putoavansa. Värien käytössä tulee olla tarpeeksi kontrastia, jotta oven ja tukikaiteen erottaa seinäpinnasta, Huvila kertoo. 

Ääniympäristöllä on suuri merkitys muistisairaan hyvinvointiin ja arkeen. Tutkimusten mukaan aisteista juuri kuulo vaikuttaa eniten muistisairaiden ihmisten elämänlaatuun. Ylimääräinen häly ja melu voivat aiheuttaa turvattomuuden tunnetta, ahdistusta ja väsymystä, kun taas rauhallinen ääniympäristö helpottaa asiakkaiden ja hoitajien välistä kanssakäymistä. 

– Muistisairas voi kokea pelottavana, jos ympäristö tuntuu vieraalta. Ääniympäristön tulisi kuulostaa mahdollisimman tutulta, ja outoja ääniä tulee minimoida, Huvila kertoo.

Seniorihotellissa oman haasteensa akustiikalle aiheuttivat esteettömyyden vaatimat kovat pinnat. Ainolan akustiikkaratkaisut löytyvätkin katsetta kohottamalla: aulatilojen ja käytävien katossa on käytetty Ecophonin Master Ds -levyjä ja oleskelutiloissa leijuvia Solo Circle -akustiikkalevyjä. Hyvin valoa heijastavat Solo Circle -levyt jakavat niiden päälle asennettujen led-valaisimien valon tasaisesti huonetilaan epäsuorana valona. Valosuunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Laatuvalo Oy:n Taisto Palonen.

Asukkaiden yhteinen tila sisältää oleskelualueen, ruokailutilan sekä keittiön.
Katossa leijuvat pyöreät 'pilvet' ovat Ecophon Solo -akustiikkalevyjä, jotka luovat mielenkiintoa muuten suureen kattopintaan.
Oleskelutilasta pääsee aidatulle terassille nauttimaan takapihan metsämaisemasta.
Käytävien epäsuora valo ei häikäise, mutta valaisee riittävästi.

Kodikasta ja turvallista arkea 

Suunnittelijoiden ja tilaajan yhteisenä tavoitteena oli luoda Ainolaan kodikkaat ja viihtyisät tilat, jotka tukevat muistisairaan hyvinvointia. Tähän tavoitteeseen on myös päästy. 

– Lopputuloksessa on onnistuttu yhdistämään esteettömyys ja viihtyisyys. Tilat eivät tunnu laitosmaisilta vaan kodikkailta, kertoo Huvila. Esimerkkinä ovat tilavat ja vaalein sävyin sisustetut hotellihuoneet, joissa asukkaiden erityistarpeista kertovat vain potilasturvallisuutta ja esteettömyyttä lisäävät ratkaisut, kuten turvakaiteet ja moottorisängyt. 

Viihtyisän ilmapiirin kannalta tärkeää on luoda tiloihin rauhallinen ääniympäristö. Siihen vaikuttavat talon erilaiset toiminnot ja niiden vaatimat akustiikkatarpeet, jotka on otettu jo arkkitehtisuunnitteluvaiheessa huomioon. 

– Esimerkiksi majoitustilat on sijoitettu erilleen oleskelutiloista. Näin olemme rauhoittaneet osan talosta levolle ja vastaavasti tarjonneet tilaa, jossa elämisen äänet ja puheensorina eivät häiritse muita, Huvila jatkaa. 

Varsinkin yhteisissä tiloissa, joissa voidaan syödä, pelailla ja lukea lehtiä samanaikaisesti, on akustiikkaan kiinnitetty erityistä huomiota. Laulajan mukaan hyvän akustiikan aistii myös henkilöstö.

 – Kyllä tiloihin tullessa muu häly jää taakse ja mieli rauhoittuu.

Käytävä: Ecophon Focus Ds

Oleskelutila: Ecophon Master F ja Ecophon Solo Circle 

Seniorihotelli Ainola: Hyvä ääniympäristö turvaa muistisairaan arjen
Seniorihotelli Ainola: Hyvä ääniympäristö turvaa muistisairaan arjen
Seniorihotelli Ainola: Hyvä ääniympäristö turvaa muistisairaan arjen
Seniorihotelli Ainola: Hyvä ääniympäristö turvaa muistisairaan arjen
Seniorihotelli Ainola: Hyvä ääniympäristö turvaa muistisairaan arjen
Seniorihotelli Ainola: Hyvä ääniympäristö turvaa muistisairaan arjen

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Ecophon,Ajankohtaista

Jaa artikkeli