Sisustusta myös korvaa varten

Julkaistu: 29.09.2017Kirjoittaja: Ground Communication / Tiina KoutajokiKuvat: Ecophon

Projektisisustamisen ammattilaistapahtuma ID Helsinki kokosi aiemmin syyskuussa vajaat 1400 julkisten tilojen, toimistojen ja työympäristöjen suunnittelijaa tutustumaan alan uutuuksiin ja tuoreisiin kuulumisiin.

Akustiikka ja ääniympäristöjen suunnittelu nousivat tapahtumassa jopa trendimäisesti esiin. Avo- tai monitilatoimistojen suunnittelussa tavoitellaan nyt viihtyisyyttä ja tehokkuutta. Se edellyttää akustista suunnittelua visuaalisuuden rinnalla, kertoo Ecophonin konseptikehittäjä Jyrki Kilpikari.

”Akustiikka tuli tilaisuudessa yllättävänkin selvästi esiin, niin keskusteluissa kuin esillä olevissa ratkaisuissa ja tuotteissakin. Ääniympäristön suunnittelu on nousemassa visuaalisen suunnittelun ja käytettävyyssuunnittelun rinnalle yhtä tärkeäksi tekijäksi”, Kilpikari kertoo.

Sisustusta myös korvaa varten

Suora vaikutus hyvinvointiin

Ääniympäristön suunnittelun nousulle on selkeä syynsä. ID Helsingin asiantuntijaluennossaan Hyvä ääniympäristö – terveyttä ja hyvinvointia Jyrki Kilpikari käsitteli hyvän akustiikan tärkeyttä hyvinvoinnin ja tehokkuuden edistäjänä.

Julkisten tilojen ja toimistojen ääniympäristön vahva merkitys hyvinvoinnille ja tehokkuudelle on todettu tutkimuksissa: huono ääniympäristö ja melu ovat ensimmäisiä asioita, joiden sanotaan haittavan työntekoa, keskittymistä ja oppimista.

Ääniympäristön suunnittelu on myös kannattava investointi: Työterveyslaitoksen tutkimuksissa melun on todettu laskevan työtehoa jopa 10 %. Kun työviihtyvyys paranee, myös ihmisten stressitaso alenee.

”Viihtyisät ja käyttötarkoitukseensa sopivat ympäristöt on aina suunniteltu myös korvia ajatellen, ei vain silmälle”, tiivistää Kilpikari viestinsä projektisuunnittelijoille. ”Huoneakustiikka on sisustamista – ja sisustaminen on huoneakustiikkaa.”

Vain taivas on rajana suunnittelijalle

Hyvän ääniympäristön toteutuminen vaatii akustiikkasuunnittelua. Puheenvuorossaan Kilpikari painotti, että huonoa äänimaailmaa voidaan aina parantaa, mutta jälkikäteen korjaaminen on aina hankalampaa. Siksi akustiikkasuunnittelu tulisikin ottaa mukaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa hanketta.

ID Helsinki osoitti, ettei huoneakustiikan suunnittelijalla ei ole enää materiaalien ja ratkaisujen tuomia rajoitteita, on vain mahdollisuuksia. Akustiikkaratkaisut ovat kehittyneet takavuosien harmaista neliön muotoisista akustiikkalevyistä värikkäiksi ja visuaalisiksi suunnittelijoiden inspiraation lähteiksi.

Myös Ecophonin uusissa tuotekehitysratkaisuissa korostetaan akustiikan sisustuksellisuutta. ID Helsingissäkin esillä olleet Ecophon Solo -leijuvat akustiikkaratkaisut ja värikkäät Akusto One -seinäakustiikkalevyt päästävät suunnittelijan luovuuden irti ja samalla pitävät ääniympäristön viihtyisänä ja terveellisenä.

Avainsanat:

Akustiikka,Ajankohtaista,Ecophon

Jaa artikkeli