Takkahuoneesta huipputason kotiteatteriksi

Julkaistu: 10.11.2010Kirjoittaja: Päivi EkdahlKuvat: Kari Palsila

Kotiteatteri on harrastus, joka nappaa pikkuhiljaa mukaansa. Näin kävi myös tamperelaiselle pariskunnalle: jo nuorena syttynyt kiinnostus elokuviin ja musiikkiin johti ensimmäisen oman kotiteatterin rakentamiseen. He eivät ole ainoita, sillä kotiteattereiden määrä Suomessa on selvässä kasvussa.

Tampereella uudenkarhean omakotitalon takkahuone muuntui antaumuksella tehdyn työn tuloksena laadukkaaksi kotiteatteriksi. Ainoastaan takka muistuttaa tilan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. Kotiteatterin idea ja päälinjat syntyivät talonväen toimesta, mutta tarvetta oli myös akustiikan ammattilaiselle. Avuksi tuli suunnittelija Kalle Lehtonen Promethor Oy:stä. Takkahuoneen muuntaminen kotiteatteriksi vaati luoviakin ratkaisuja, sillä tilassa on mm. neljä oviaukkoa. Akustoitujen liukuovien taakse piiloutuvat kodinhoitohuone, sauna ja käynti pihalle sekä portaikkoon.

Takkahuoneesta huipputason kotiteatteriksi
Takkahuoneesta huipputason kotiteatteriksi
Takkahuoneesta huipputason kotiteatteriksi

Vaimennusta ja heijastusta

Tampereen kotiteatterissa tila ja värimaailma on optimoitu elokuvien katselun suhteen ja akustiikka musiikin kuuntelun suhteen. Elokuvien katselun kannalta pyritään mahdollisimman vaimennettuun ympäristöön, sillä elokuvaääneen on valmiiksi luotu kaikua. Sen sijaan musiikin kuuntelun kannalta kotiteatterihuoneeseen oli tuotava myös ääntä heijastavaa pintaa. Huoneessa on yhdeksän neliön alue ääntä hyvin vaimentavaa Ecophon Wall Panel™ -levyä ja sen lisäksi ääntä heijastavaa Ecophon Sombra™ -levyä. Näin saatiin sopiva ympäristö sekä elokuvaäänille että musiikin kuunteluun.

”Huonetilassa helposti vaimennetaan ääntä niin sanotusti liikaa, jolloin varsinkin kivirakenteisessa talossa äänestä voi tulla turhan tummaa ja eloisuus häviää. Tämän vuoksi pinnoissa tarvitaan myös heijastavuutta”, Kalle Lehtonen tiivistää. Toinen haaste kotiteattereissa on Lehtosen mukaan erityisesti matalien äänien kuuluminen. Normaalikokoisessa huoneessa ei tahdo olla riittävästi tilaa pitkille, matalille ääniaalloille ja siksi matalien äänten erottelukyky häviää helposti. Oikeilla materiaalivalinnoilla ongelma on ratkaistavissa.

Mukavia elokuvailtoja

Töitä kotiteatterin eteen on paiskittu enemmän kuin etukäteen osattiin odottaa. Talonväki on kuitenkin lopputulokseen erittäin tyytyväinen ja kotiteatterissa on syksyn aikana ehditty nautiskella jo monista hyvistä elokuvista ja musiikista. Elokuvateatterin tunnelmaa luovat tummat pinnat ja osittain liikkuvat diffuusiorakenteet. Viihtyvyyttä lisää kauko-ohjattava, kattoon upotettu valaistus sekä kauko-ohjattava valkokangas. Tämän tamperelaiskodin monipuolinen kotiteatteri sopii hyvin myös valokuvien katseluun ja vaikka pelien pelaamiseen.

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Ecophon

Jaa artikkeli