Tampereen Technopolis Yliopistonrinne Huipputason työympäristöjä upeissa puitteissa

Julkaistu: 10.11.2010Kirjoittaja: Päivi EkdahlKuvat: Kari Palsila ja Jukka-Pekka Juvonen

Tampereen keskustan tuntumassa sijaitseva Technopolis Yliopistonrinne tarjoaa työympäristöjä vastaamaan nykyajan liikkuvan työn tarpeita. Työskentelytiloja löytyy niin lyhytaikaiseen ja satunnaiseen kuin pysyväänkin käyttöön. Muuntuvat tilat mukautuvat työn tarpeen mukaan, myös akustiikassa.

Technopolis teki 2006 strategisen päätöksen liiketoiminnan aloittamisesta Tampereella. Ensimmäiset hankitut kiinteistöt, Technopolis Hermia ja Finnmedi, sijaitsevat keskustan ulkopuolella, joten alusta saakka oli selkeä tarve tiloille ydinkeskustan liepeillä. Keskustasijainti on tärkeä sekä logistisesti että strategisesti. Yliopistonrinteen tontin myötä hanke pääsi vauhtiin ja ensimmäinen osa valmistui keväällä 2010. Tavoitteena oli toteuttaa asiantuntijayrityksille sopiva korkeatasoinen toimintaympäristö, jossa panostetaan laatuun ja visuaalisuuteen. Tässä selkeästi onnistuttiin, sillä Technopolis Yliopistonrinne sai marraskuun alussa Tampereen kaupungin hyvän rakentamisen kunniamaininnan.

Korkeatasoisen työympäristön luomisessa keskeisessä roolissa on luonnollisesti akustiikka. Technopolis Yliopistonrinteessä hyvä akustiikka oli yksi lähtökohdista, johon pyrkivät niin suunnittelijat, rakennuttaja kuin rakentajatkin. Akustiikkasuunnittelijana oli tekniikan lisensiaatti Mikko Kylläinen Helimäki Akustikoista. Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskasesta mukana oli neljän arkkitehdin tiimi: pääsuunnittelijana toimi Matti Mastosalo, arkkitehtisuunnittelusta vastasi Nina Timonen ja mukana olivat myös Jenni Poutanen ja Manu Humppi. Rakennuttajakonsulttina toimi Petri Hyvärinen A-InsinööreistäPääurakoitsijana oli Skanska ja sisäurakoinnista sekä alakatoista vastasi Inlook.

Tampereen Technopolis Yliopistonrinne Huipputason työympäristöjä upeissa puitteissa
Tampereen Technopolis Yliopistonrinne Huipputason työympäristöjä upeissa puitteissa
Tampereen Technopolis Yliopistonrinne Huipputason työympäristöjä upeissa puitteissa
Kattoon asennetut Ecophon Hygiene –tuotteet vaimentavat keittiössä syntyvää melua ja parantavat näin työviihtyvyyttä. Hygiene –tuotteet täyttävät myös tiukat puhdistettavuusvaatimukset.
Vaikka oleskelutila avautuu isoon aulaan ja portaikkoon, on tila rauhallinen kattoon asennettujen akustiikkalevyjen ansiosta.

Perusteellisella suunnittelulla toimiva lopputulos

Technopolis Yliopistonrinteen sijainti junaradan ja vilkkaiden teiden varrella toi jo lähtökohdiltaan tarpeen perusteelliselle akustiikkasuunnittelulle. ”Tämä oli iso projekti, jossa suunnitteluvaihe kesti noin vuoden. Akustiikan suunnittelussa tarvittiin kaikkien projektiin osallistuvien panosta, sillä tässä rakennuksessa akustiikka liittyy kaikkeen. Niinpä akustiikka otettiin yhdeksi suunnittelun lähtökohdaksi riittävän varhain eli luonnosvaiheessa”, Mikko Kylliäinen pohtii.

Kylliäisen mukaan suurimmat akustiset haasteet löytyivät kuitenkin talon sisältä. Upea sisääntuloaula on avoin kerrosta alempana sijaitsevaan ravintolaan, mistä tila jatkuu yhtenäisenä kokouskeskuksen lämpiöön. Aulan ja ravintolan lasiseinät päästävät kauniisti valon sisään, mutta ovat akustiikan kannalta vaativia. Näyttävyyden ja akustiikan yhdistämisen haasteet huomasi myös arkkitehti Nina Timonen.”Erityisesti ravintolassa ja aulassa oli ratkaisut pohdittava tarkkaan. Onneksi meillä oli alusta saakka akustikko mukana projektissa”, toteaa Timonen.

Nykyään rakennetaan kevyemmillä materiaaleilla kuin aikaisemmin ja tämä yhdessä erilaisten muuntojoustavuustavoitteiden kanssa lisää akustiikan vaatimuksia. ”Erityisesti ääntä eristävien rakenteiden liitokset on suunniteltava huolellisesti. Me teimme paljon töitä rakennuksen betonirungon ja kevyiden ulko- ja väliseinien liitosten kanssa, jotta ääni ei liiku tilasta toiseen”, Kylliäinen kertoo.

Aulatiloissa ja ravintolassa lasiseinien vastapainoksi tarvittiin mahdollisimman hyvin ääntävaimentavaa materiaalia. Kattopintoihin kauttaaltaan aulasta kokouskeskuksen lämpiöön saakka valittiin Ecophon Focus Ds.

Muuntuvat kokoustilat

Kun tarpeita on erilaisia, myös tilojen pitää pystyä muuntumaan sen mukaan. Esimerkiksi kokouskeskuksen neuvotteluhuoneista haluttiin mahdollisimman monikäyttöisiä ja siksi useat niistä ovat yhdistettävissä suuremmiksi tiloiksi. Avattavien väliseinien äänieristävyyteen ja varsinkin siirtoseinän ja alakaton liitoskohtaan oli kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta ääni ei kulje neuvotteluhuoneesta toiseen.

Yhdistettäessä kaksi neuvotteluhuonetta yhdeksi tilaksi, akustiset vaatimukset muuttuvat huomattavasti. Enää ei oleellista ole pelkkä äänen vaimentaminen vaan äänen tulee myös kantaa huoneen perälle saakka. ”Tällaisen tilan suunnittelussa on mietittävä, mitä kautta ääni kulkee: mitkä reitit ovat kuuluvuuden kannalta hyödyllisiä ja mitkä puolestaan eivät ole. Ideana on käyttää ääntä heijastavaa materiaalia oikeissa kohdissa kuuluvuutta parantamaan ja ääntä vaimentavaa materiaalia muualla”, Mikko Kylliäinen avaa neuvotteluhuoneiden akustiikkaa.

Neuvotteluhuoneiden kattopinta on täysin yhtenäinen ulkonäöltä, vaikka akustiikka on rakennettu kahdella eri tuotteella. Huoneiden keskellä on ääntä heijastaa Ecophon Gamma Ds -levyä ja muualla tehokkaasti vaimentavaa Ecophon Master Alpa Ds –levyä.

Tavoitteet täyttyivät

Technopolis Yliopistonrinteen tilojen osalta pyrittiin huomioimaan mahdollisimman pitkälti tulevien käyttäjien vaihtelevat tarpeet. ”Meiltä löytyy tiloja kuukausivuokralla pidempiaikaisiksi toimitiloiksi, mutta myös hiljaisia työskentelytiloja vaikkapa vain muutaman tunnin työskentelyyn. Tälle on selkeästi enenevä tarve työn liikkuvuuden myötä”, kertoo Technopolis Oyj:n kiinteistökehityspäällikkö Matti Uotinen.

Technopolikselle oli merkittävä päätös lähteä kustannuksiltaan varsin arvokkaaseen hankkeeseen. Kaikki sujui hienosti, projekti pysyi aikataulussa ja budjetti jopa hieman alitettiin. ”Parasta on kuitenkin se, että Technopolis Yliopistonrinne tuli selkeään tarpeeseen. Tilat ovat tällä hetkellä sataprosenttisesti täynnä”, Uotinen iloitsee.

Tilojen toimivuudesta on tehty myös kyselyitä ja käyttäjät ovat erittäin tyytyväisiä. Positiivista palautetta on tullut myös akustiikasta. Yleiset tilat koetaan hyvinä ja rauhallisina ja kokoustilat toimivat, niin erillisinä kuin yhdistettyinäkin. Ja kehut Yliopistonrinteen Technopolis todella ansaitsee.

Ecophon –tuotteet kohteessa:

  • Kokouskeskuksen kabineteissa: Ecophon Master alpha Ds ja gamma Ds
  • Kokouskeskuksen lämpiössä: Ecophon Focus Ds
  • Ravintolassa: Ecophon Focus Ds
  • Pääaulassa ja odotustilassa: Ecophon Focus Ds
  • Ravintolan keittiössä: Ecophon Hygiene Performance

Avainsanat:

Akustiikka,Kohteet,Ecophon

Jaa artikkeli