Uudistuva Tays: sairaalarakentamisen uusi aalto korostaa toiminnallisuutta ja potilasnäkökulmaa

Julkaistu: 08.11.2019Kirjoittaja: Eveliina Miettunen / Ground CommunicationsKuvat: Outi Aalto / Aalto Photography

Suomi on kansainvälisen sairaalarakentamisen kärkimaa. Taysin etupihahankkeessa rakennettiin kolme uutta sairaalarakennusta, joiden suunnittelussa lähtökohtana oli toimintojen ja potilaskokemuksen kehittäminen.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin etupihalla juhlittiin syyskuussa kolmen uuden rakennuksen avajaisia. Etupihan uudistushanke on osa toimintojen uudistamisohjelmaa, jossa asiakaslähtöinen ja hyvä hoito sekä korkeampi tuottavuus mahdollistetaan tiloja uudistamalla. Kyseessä on Taysin historian suurin rakennushanke. 

– Lähtökohtana oli selvitystyö, jossa kartoitettiin nykyisten tilojen kuntoa ja mahdollisten uudistilojen tarvetta. Selvityksen mukaisesti halusimme säilyttää olemassa olevat toimivat tilat ja uudistaa puutteellisia tai muutosta vaativia tiloja, kertoo uudistamisohjelmaa johtava Taysin kehitysjohtaja Isto Nordback

Etupihahankkeessa rakennettiin kolme uutta sairaalarakennusta: uutena pääsisäänkäyntinä toimiva D-rakennus, sydänsairaala N sekä L-rakennus, jossa toimii lasten ja nuorten sairaala. Hankkeen yhteydessä rakennettiin myös maanalainen pysäköintilaitos. 

Ensimmäisenä valmistunut lasten ja nuorten sairaala avautui asiakkaille syyskuussa. D-rakennus otetaan käyttöön tammikuussa 2020. Yhteensä noin 250 miljoonaa euroa maksavasta hankkeesta vastaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.  

Vuosittaiset potilassiirrot vähenivät 1 500 kilometrillä 

Taysin etupihahankkeen suunnittelu on ollut hyvin toimintalähtöistä. Tilaajan selkeä visio helpotti suunnittelutyötä. 

– Käyttäjät olivat miettineet oman toimintansa muutoksen jo ennen arkkitehtien mukaan astumista. Hyvän pohjatyön ansiosta on ollut helpompaa suunnitella tilat vastaamaan jo kartoitettuja tarpeita, kertoo Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:n arkkitehti Niina Rissanen, joka toimi D-siiven pääsuunnittelijana ja vastaavana projektiarkkitehtina.

Jokaisella sairaalainfralla on omat haasteensa. Taysissa ne olivat tilojen hajanaisuus ja pitkät välimatkat yksikköjen osien välillä, jotka vaikuttivat sekä tilojen hahmotettavuuteen että toiminnan tehokkuuteen. 

– Lähtökohtana oli sijoitella toiminnot mahdollisimman kompaktiksi kokonaisuudeksi. Halusimme muun muassa karsia potilaiden turhia siirtomatkoja tiloista toiseen. Uusien tilaratkaisujen ansiosta potilaiden sisäiset siirtymät vähenevät esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinkirurgisessa toiminnassa jopa 1 500 kilometrillä vuosittain, Rissanen kertoo. 

Taysin hoitohenkilökunta pääsi kertomaan toiveitaan jo suunnittelutyön alkuvaiheessa sekä tutustumaan tilojen 3D-mallinnokseen erityisessä CAVE-tilassa. Myös potilaita osallistettiin työpajoissa, ja Kulttuurirahaston tuella nuoret potilaat ovat päässeet vaikuttamaan tilojen ulkonäköön. 

Nordback muistuttaa, että terveydenhuollon kasvavat kustannukset vaikuttavat siihen, minkälaisia tarpeita sairaalarakentamiseen kohdistuu. Taysin hankkeessa tavoitteena oli palvella potilasasiakkaita entistä paremmin sekä nostaa tuottavuutta toimintojen tehostamisen kautta. 

– Uutta tehdessä on aina otettava riskejä. Maailmalta tulleet kokemukset kuitenkin rohkaisevat tekemään myös innovatiivisempia ratkaisuja. Vasta käyttö kertoo, miten olemme onnistuneet, Nordback kertoo.

Erityistä kiitosta saa näyttävän pääaulan akustiikka.
Lähes kaikki tuloaulan seinä- ja alakattopinnat on akustoitu.
Valoisan aulakahvilan äänimaailmaa vaimentavat Ecophon Solo Baffle riippupaneelit.
Ecophon Solo Baffle -riippupaneelit ovat 40 mm paksuja ja kooltaan 1200 x 300 mm. Ne muodostavat neljään riviin asennettuna näyttävän akustiikkakentän aulan kahvilan kattoon.
Normaalisti kaikuisia käytäviä vaimentaa kaikkialla Ecophon Focus A -akustiikkajärjestelmä.
Leikkaus- ja synnytyssaleissa on hyödynnetty akustoivan alakaton lisäksi katon rajassa kulkevaa akustoivaa kaistaa, jossa on tehostevärejä ja kuvia.
Synnytyshuoneiden akustiikkalevyille printatuissa kuvissa inspiraationa on ollut Pirkanmaan alueen luonto.
Kuva- ja väriteema vaihtelee eri huoneissa.
Huoneen seinien yläosaa kiertävät akustiikkalevyt yhdistettynä koko kattopinnan peittävään akustiikkakattoon luo huoneeseen rauhallisen äänimaailman.

Tunnelmaa ja turvallisuutta 

Potilaiden ja heidän läheistensä viihtyvyys huomioidaan sairaaloiden suunnittelutyössä aiempaa paremmin. Taysin uusissa tiloissa on kiinnitetty huomiota valoon, väreihin ja tunnelmaan. Taideteoksissa esillä on paikallinen luonto. 

– Luontoteemaiset suurkuvat elävöittävät seinä- ja kattopintoja. Eri kerroksien värityksessä ja kuvituksessa esiintyvät eri vuodenajat ja Pirkanmaan maisemat, Rissanen kertoo. 

Myös laajan sairaala-alueen hahmotettavuuteen ja opastukseen on panostettu. Jokaisella rakennuksella ja siivellä on oma tunnuskirjain ja -väri, joka näkyy niin ulkona kuin sisälläkin. Lasten ja nuorten sairaalassa päävärinä on sininen, D-rakennuksessa keltainen. 

Akustiikka on huomioitu suunnittelun kaikissa vaiheissa. 

– Sairaalaympäristö on akustisesti vaativa kohde: leikkaussalissa, potilashuoneessa ja puhelinkeskuksessa on hyvin erilaiset akustiset ominaisuudet ja tarpeet, jotka perustuvat niin työntekijöiden hyvinvointiin kuin potilasturvallisuuteenkin, Rissanen muistuttaa. 

Esimerkiksi Pohjoismaiden ensimmäisessä latosalissa, jossa voidaan operoida kolmea eri potilasta yhtä aikaa, on hyvin erityinen akustiikan tarve. Leikkaus- ja synnytyssaleissa onkin hyödynnetty akustoivan alakaton lisäksi katon rajassa kulkevaa akustoivaa kaistaa, jossa on tehostevärejä ja kuvia. 

Erityistä kiitosta saa näyttävän pääaulan akustiikka. Avarassa, lasikattoisessa tilassa akustista pintaa löytyy niin seiniltä kuin kattopalkkien koteloinneista. 

– Akustiikalla on valtava merkitys, jota ei välttämättä osata edes ajatella. Äänimaailma luo turvallisuuden tunteen ja tunnelman – tämä on sairaalaympäristössä elintärkeää, Rissanen kertoo.

 

Katso video Taysin D-rakennuksen uudistumisesta. 

 

Ecophon-tuotteita noin 60 000 m2
Connect-listajärjestelmää noin 120 000 m

Tuloaula:
Ecophon Focus Dg

Käytävät, taukotilat, toimistot:
Ecophon Focus A
Ecophon Focus B

Rappukäytävät:
Ecophon Akusto Wall
Ecophon Focus 

Erityissairaanhoidon tilat:
Hygiene Protec
Hygiene Performance
Hygiene Performance Plus
Hygiene Meditec

Kahvila:
Ecophon Solo Baffle

 

Henkilökunnan taukotila on tilava ja hyvin varusteltu. Kovia ikkunapintoja pehmentävät akustiikkakatto sekä seinien yläosiin mielenkiintoisesti asennetut akustiikkalevyt.
Käytävien katossa sekä tasanteen seinässä on ääntävaimentavat akustiikkakentät.
Äitiyspoliklinikan vastaanottohuoneissa voi maatessaan katsella kauniita luontokuvia.
Luontoteemaksi äitiyspoliklinikalle ja synnytysosastolle on valittu kevät.
Leikkaussalin akustiikkalevyt täyttävät tilan tiukat hygieniavaatimukset.
Suuressa aulatilassa on paljon lasia, jota vaimentaa alakattopintojen akustointi.

Avainsanat:

Jaa artikkeli