Ecophonin vihreä kädenjälki -juttusarjan toinen osa: Vastuullisuus ja ihmisen hyvinvointi strategiamme ytimessä

Julkaistu: 18.06.2018Kirjoittaja: Anne Kaiser, Saint-Gobain Finland OyKuvat: Saint-Gobain Finland

Vastuullisuus ja ihmisen hyvinvointi strategiamme ytimessä

Me Saint-Gobainilla haluamme auttaa rakentamaan erinomaisia elinympäristöjä ja parantamaan ihmisten elämänlaatua yhdistämällä yksilön hyvinvoinnin ja toiminnan vastuullisuuden. Näin me määrittelemme toimintamme tarkoituksen, missiomme. Kuulostaa kunnianhimoiselta – aivan totta. Mutta kysymys on pitkäjänteisestä työstä, avoimuudesta, yhteistyöstä ja pienin askelin etenemisestä.

Kehitämme toimintaamme ja tuotteitamme koko ajan niin, että ympäristölle aiheutuvat vaikutukset minimoituvat. Samalla pyrimme maksimoimaan ihmisten mukavuuteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat rakennetussa ympäristössä. Kumppaneidemme, alihankkijoidemme ja henkilöstömme turvallisuutta unohtamatta.

Ecophonin vihreä kädenjälki -juttusarjan toinen osa: Vastuullisuus ja ihmisen hyvinvointi strategiamme ytimessä

Haluamme olla kestävän rakentamisen asiantuntijakumppaneita.

Kiinteistöjen rakennuttajat ja omistajat haluavat yhä useammin, että rakennuksella on kansainvälinen tai paikallinen ympäristösertifikaatti, kuten BREEAM, LEED, RTS tai hiljattain myös rakennuksiin laajentunut Joutsenmerkki. Sertifikaatit osoittavat, että kiinteistöt on toteutettu kestävillä ympäristöratkaisuilla ja rakennettu laadukkaasti. Arviointiin sisältyy usein myös ihmisten hyvinvointiin liittyviä kriteereitä.

Siksi parannamme koko ajan henkilöstömme tietoisuutta ja osaamista kestävän ja vihreän rakentamisen alalla. Tuotteemme, ratkaisumme ja työkalumme tukevat ympäristösertifikaattien mukaista rakentamista. Tärkeänä osana vastuullista toimintamme ovat tuotteillemme laaditut EPD- eli Environmental Product Declaration -ympäristöselosteet. Niissä kuvataan tuotteidemme ympäristövaikutukset koko niiden elinkaaren ajalta. Ympäristöselosteemme, muu tarvittava dokumentaatio ja osaamisemme ovat kaikkien niitä tarvitsevien asiantuntijoiden käytössä. 

Walk-the-talk – tuotteiden ja oman toiminnan ympäristövaikutusten minimointi

Kaikki tuotantolaitoksemme Suomessa on auditoitu ISO 14 001 -ympäristöjohtamisen sertifikaatin mukaisesti. Gyprocin Kirkkonummen tehdas sai ensimmäisten joukossa ISO 50001 
-energiasertifikaatin vuonna 2012. ISOVER taas sitoutui elinkeinoelämän Energiatehokkuussopimukseen jo toistamiseen kaudelle 2017–2025. Pohjoismaissa Saint-Gobainin tuotantolaitokset vaihtoivat vuoden 2018 alussa vihreään sähköön. ISOVERin Forssan tehtaan käyttämästä kaasusta 70 prosenttia on elintarviketeollisuuden jätteistä tuotettua biokaasua. Ecophonin akustiikkaratkaisuja tuotetaan juurikin Forssan tehtaalla, lähes täysin uusiutuvan energian avulla.

ISOVERin lasivillaeristeiden ja Ecophonin akustiikkalevyjen raaka-aineena käytettävästä lasista 60–80 prosenttia on kierrätyslasia. Gyprocin kipsilevyt sisältävät keskimäärin 22 prosenttia rakennustyömailta ja talotehtailta takaisin kerättyä kierrätyskipsiä.

Mutta työ jatkuu edelleen ja etsimme aktiivisesti keinoja vähentää energiankulutusta, CO2 -päästöjä ja vedenkulutusta sekä kasvattaa jätteiden kierrätysastetta – niin tuotannossa kuin toimistoissamme.

Kiertotalous ja jätteen – oman prosessijätteemme tai rakennus- ja purkujätteen – tutkiminen ja hyödyntäminen vaihtoehtoisena raaka-aineena meille tai jollekin toiselle toimijalle on äärimmäisen ajankohtainen ja kiehtova mahdollisuus. Kiertotalouden tiimoilta Saint-Gobainissa, Suomessa ja maailmalla, on käynnissä monenlaisia hankkeita, joista kertonemme lisää pikapuoliin. 

Turvalliset rakennusmateriaalit ihmisen hyvinvoinnin perustana

Vietämme ajastamme keskimäärin 90 prosenttia sisätiloissa, joten rakennuksilla on suuri vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme.

Meille tämä tarkoittaa sellaisten tuotteiden ja ratkaisuiden tarjoamista, jotka auttavat rakentamaan ihmisille terveellisiä ja viihtyisiä rakennuksia. Yksilön hyvinvointiin rakennuksissa vaikuttavat mm. sisäilma, ääniympäristö, lämpötila ja esteettisyys. Oikeilla materiaali- ja tuotevalinnoilla voidaan tuottaa hyvinvointia tukevia sisäympäristöjä ja ennaltaehkäistä ongelmia. Valinnoissa tulisi aina ajatella rakennuksen koko elinkaarta. 

Haluamme tehdä yhteistyötä paremman tulevaisuuden vuoksi

Ilmastonmuutokseen, kiertotalouteen ja moniin muihin tämän päivän rakennetun ympäristön haasteisiin ei kukaan toimija pysty vastaamaan yksin – emme mekään. Siihen tarvitaan poikkitieteellistä ja laajapohjaista yhteistyötä yli liiketoimintasektorien.

Suomessa verkostoidumme ja edistämme vastuullisuutta rakennussektorilla varsinkin osana yritysvastuuverkosto FIBSiä sekä Green Building Council (GBC) Finland ry:tä. Toimin edustajanamme GBC Suomen hallituksessa, jossa vauhtia ja tekemistä kyllä riittää! Tervetuloa mukaan GBC:n toimintaan!

Jäsenyyksiä ja sitoumuksia on monia muitakin. Toimimme aktiivisesti eri yhteistyöorganisaatioissa, koska haluamme olla mukana keskustelussa ja kehittää koko rakennusalaa entistä vastuullisemmaksi.

Olemme avoimia kehitysehdotuksille ja uusille kumppaneille, joiden kanssa pystymme kehittämään yhdessä rakennetun ympäristön kestävyyttä ja edistämään ihmisten hyvinvointia rakennuksissa. Tämä onnistuu vain yhteistyöllä –  ota yhteyttä ja tule mukaan edelläkävijöiden joukkoon!

Olemme myös pukeneet ajatuksemme kestävästä, vihreästä rakentamisesta "eläväksi kuvaksi", katso se täältä: Vastuullisia elinympäristöjä.

 

Vastuullisin terveisin,

Anne Kaiser, Vastuullisuuspäällikkö, Saint-Gobain Finland

0400 289 933 / anne.kaiser@saint-gobain.com

 

Avainsanat:

Jaa artikkeli